Het aantal migranten dat via de Middellandse Zee Europa binnenkomt is in augustus sterk gedaald. Dat blijkt uit statistieken van de vluchtelingenorganisatie van de VN (UNHCR) en de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM).

Het aantal aankomsten is al meer dan een maand aan het dalen. Volgens de UNHCR kwamen er 7.972 migranten over via de Middellandse Zee, tegenover meer dan 16.000 in juli. Meer dan de helft minder dus. De IOM spreekt van 5.636 in augustus, slechts één derde van de 17.665 in juli.

Minder verdrinkingsdoden

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) laat aan het Laatste Nieuws weten dat de daling volgens hem vooral te verklaren is door maatregelen van Italië en Libië. Volgens hem heeft het pushback-beleid, waar hij voorstander van is, wel degelijk het beoogde effect. Omdat ze Europa toch niet kunnen bereiken, worden migranten ontmoedigd om in bootjes van mensensmokkelaars te stappen. Zo droogt de stroom op en valt het aanzuigeffect weg”, aldus Francken.

Verder blijkt ook uit cijfers van het IOM dat het aantal verdrinkingsdoden sinds 9 augustus niet meer gestegen is. In de eerste negen dagen van augustus verdronken er nog 19 mensen. Sinds 9 augustus staat de teller op nul. In juli werden er nog 132 verdrinkingen in de Middellandse Zee geteld. Francken: “De stelling van ngo’s dat er nog meer mensen zouden verdrinken, klopt absoluut niet.”

“Als we volhouden, zullen mensen de tocht door de Sahel tot in Libië niet meer maken. Dan zullen we zien dat de stroom helemaal opdroogt, net als dat na EU-Turkijedeal is gebeurd met de Balkanroute”, aldus de staatssecretaris. Volgens hem moet het huidige beleid dus vooral voort worden gezet.

De facto pushback-beleid

Naast het invoeren van een gedragscode voor ngo’s steunt de Italiaanse regering ook de Libische kustwacht in het tegenhouden en terugsturen van migrantenbootjes. Ook verhinderen milities en voormalige mensensmokkelaars nu het vertrek van migranten. Door deze maatregelen geldt er de facto een pushback-beleid voor Libië.

Eerder doken er ook berichten op dat de Italiaanse geheime dienst deze milities en mensensmokkelaars zou betalen om migranten tegen te houden. De Italiaanse regering ontkent echter in alle toonaarden. “Ik kan dat niet bevestigen. België is er in elk geval niet bij betrokken”, aldus Francken.

1 REACTIE

Comments are closed.