In Ijsland stapte 1 van de 3 colitiepartners vrijdag uit de coalitie nadat bleek dat de huidige premier, Bjarni Benediktsson, betrokken was bij een doofpotoperatie. Diens vader had een aanbevelingsbrief gestuurd om het strafregister van een veroordeelde pedofiel te schrappen. Pas nadat de media druk begon uit te oefenen, kwam dit aan het licht.

Volgens een oud IJslands gebruik kan het strafblad van een veroordeelde misdadiger hersteld worden wanneer hij drie aanbevelingsbrieven krijgt. Op deze manier kunnen veroordeelde misdadigers na het uitzitten van hun straf gemakkelijker een nieuw leven opbouwen omdat ze zo een attest verkrijgen van goed gedrag en zeden.

Doofpot

De vader van de huidige premier van Ijsland, Bjarni Benediktsson, verstuurde zo’n aanbevelingsbrief naar de minister van Justitie voor een veroordeelde kinderverkrachter. De man waarvoor hij de aanbeveling schreef werd in 2004 veroordeeld tot 5,5 jaar cel wegens kindermisbruik. Twaalf jaar lang had de man zijn stiefdochter bijna dagelijks misbruikte en verkrachtte, vanaf het moment dat het meisje 5 jaar oud was. In de brief pleitte de vader van Benediktsson voor een zuivering van diens strafregister.

Afgelopen zomer ontstond er onrust over een schrapping van het strafblad van een veroordeelde pedofiel. Justitie weigerde in eerste instantie de naam van de briefschrijver bekend te maken. Premier Benediktsson wist al sinds juli dat het om zijn vader ging, maar deed er alles aan om dit geheim te houden. Na aanhoudende druk en een verzoek van de media om beroep te doen op de Wet Openbaarheid van Informatie, maakte Justitie uiteindelijk toch bekend dat het om de vader van de premier ging.

https://twitter.com/TrusteeSam/status/909118258556604416

De sociaal-liberale partij Bright Future trok zich vervolgens terug uit de coalitie omdat er een vertrouwensbreuk zou zijn ontstaan. Ook vorig jaar viel de regering in Ijsland al na onthullingen in de Panama Papers. De toenmalige premier, David Gunnlaugsson, bleek miljoenen euro’s aan familiekapitaal bij een offshorebedrijf te hebben ondergebracht dat belangen had in IJslandse banken. Eind oktober volgden vervroegde verkiezingen, en het duurde tot begin dit jaar voordat er een coalitie was gevormd. Die had een meerderheid van slechts één stem.