Zondagmiddag zijn opnieuw twee politieagenten het slachtoffer geworden van geweld in Borgerhout. Burgemeester van Antwerpen, Bart De Wever (N-VA), ziet een verband met de drugsproblematiek in het district. Verder zal hij “nooit dulden dat Borgerhout een no-go-zone wordt.”

Gisteren was er opnieuw sprake van anti-politiegeweld in Borgerhout. Toen twee agenten ter plaatste kwamen bij een agressieve dronken man, werden ze geslagen en geduwd waardoor de man kon ontkomen. Toen ze de man uiteindelijk toch konden vatten en hem arresteerden, werden de agenten bekogeld met eieren. Verder werden er ook anti-politieslogans geroepen.

Drugsproblematiek

“Bij bepaalde jongeren is het klimaat in een deel van Borgerhout zeer slecht. Het is de vijfde keer in twee maanden dat jongeren de politie aanvallen. Dit is uiteraard volstrekt onaanvaardbaar. We zullen nooit dulden dat Borgerhout een no-go-zone wordt”, betoogt de burgemeester.

Ook legt hij de link met de drugsproblematiek in het Antwerpse district. “Er zijn zeker families die sterk vertegenwoordigd zijn in die drugskartels, die daar veel geld aan verdienen en die natuurlijk graag het publieke domein claimen en zeker jongeren opjutten om de politie te verjagen of bepaalde camera’s te vernielen. Dit zijn getuigenissen die ons bereiken. Dit is echt geen fantasie”, aldus De Wever.

De politie weet dan weer “dat onze aanwezigheid bij sommigen als een rode lap op een stier werkt. We willen dan ook niet uitdagen. Maar we laten ons niet wegdrijven”, laat de politie weten aan De Standaard.

Vijfde keer in twee maanden tijd

In juni waren er ook al een reeks gelijkaardige gevallen van geweld tegen de politie in de multiculturele wijk. Zo werd de politie met eieren bekogeld bij de controle van een verkeersongeval. Ook kreeg een andere politieagent rake klappen van een allochtone 15-jarige op de Sinksenfoor. Vorige week werden dan weer twee agenten van de fietsbrigade aangevallen.

Borgerhout kent al vele jaren onrust, dat net als Molenbeek van een slechte reputatie geniet omwille van haar samenlevingsproblemen, kernen van radicaal islamisme en (zware) criminaliteit. In bepaalde wijken van Borgerhout werden in het verleden al veelvuldig opstootjes uitgevochten tussen allochtone jongeren en politie. Borgerhout wordt sinds de gemeenteraadsverkiezingen van 2012 bestuurd door een coalitie van sp.a, Groen, PVDA en een onafhankelijk gemeenteraadslid (ex-CD&V).