Sp.a-voorzitter John Crombez en Open Vld-voorzitster Gwendolyn Rutten vlogen elkaar zondag in de haren over de pensioenen van de 50-plussers. Volgens het zomerakkoord worden de pensioenvoorwaarden verstrengd. Doch, kennelijk wil men hier nu toch van afstappen

Doorheen de jaren werden de pensioenregels steeds strenger. Zo kijkt men in het geval dat iemand langer dan één jaar werkloos is niet meer naar het laatste loon, maar naar een minimumbedrag. Omdat vijftigplussers veel moeilijker aan een job geraken, vormden zij hier lange tijd een uitzondering op. De vraag is echter of zij dit blijven.

Liberalen die elkaar tegenspreken

Volgens Rutten blijft deze uitzondering behouden. Zo verdedigde zij zich bijzonder hevig toen Crombez haar de vermeende schrapping van de uitzonderingsmaatregel voor de voeten wierp. “Klopt helemaal niets van”, stelde Rutten.

Minister van Pensioenen, Daniel Bacquelaine (MR), beweerde gisterenavond in een persbericht het tegenovergestelde. Zo vervalt volgens hem in de teksten die naar de Raad van State zijn verzonden de uitzondering voor vijftigplussers. Ook Kamerlid en pensioenspecialist voor Open Vld, Vincent Van Quickenborne, stelde dat de uitzonderingsmaatregel voor werkloze vijftigplussers verdwijnt.

Politiek dood

Het lijkt er echter op dat na de uithaal van Rutten en de negatieve reacties van CD&V deze piste politiek dood is. “Nee, dit komt er niet. Eigenlijk is niemand hier nog echt voor. En die strengere regels zouden uiteindelijk ook maar een erg klein bedrag opbrengen”, valt er volgens De Standaard te horen in regeringskringen.

De verstrenging van de pensioenregels zou zo’n 20 miljoen euro moeten opbrengen. Bacquelaine dient dit bedrag nu ergens anders te gaan zoeken. Geen sinecure gelet op de vele tientallen miljoenen waar hij sowieso al naar op zoek moest. Zo moeten er voor volgend jaar nog voor zo’n 52 miljoen euro aan maatregelen worden ‘ingevuld’. Dit loopt in 2019 op tot zo’n 273 miljoen euro.

1 REACTIE

  1. de sossen en de tsjeven hebben voor decades meer uigegeven dan ze binnen kregen!
    vliegen mekaar nu in het haar(sic)
    WAT EEN KOMEDIE
    Als ze postjes die DUBBELof TRIPEL bezet zijn, door de aanhangers van die zuilen, saneren is er geld over en kunnen we op 45 met pensioen.
    Krijg dat soort aan het werk en we hebben geld over!

Comments are closed.