Indien er vandaag verkiezingen zouden plaatsvinden, dan zou N-VA een goed resultaat neerzetten. Met zo’n 30 procent van de stemmen zit de partij op ‘tram drie’. Achter CD&V (16 procent) komt oppositiepartij Groen. De partij van Meyrem Almaci en Kristof Calvo kan met zo’n 13 procent van de kiezers het leiderschap op links opeisen. Dat blijkt uit een peiling van Het Laatste Nieuws, VTM Nieuws, RTL en Le Soir

Naast de – althans virtueel – ‘grote winnaars’ N-VA en Groen zijn er ook duidelijke ‘verliezers‘. Onder anderen John Crombez en Gwendolyn Rutten hebben weinig reden tot blijdschap.

Vlaams Belang (7,9%): Winst, maar niet veel

Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken zag dit jaar al betere peilingen. Zo daalt zijn partij in de huidige peiling met zo’n twee procent ten opzichte van een in januari uitgevoerde peiling. Het verschil is echter het grootst met zo’n jaar geleden. Toen kon het Vlaams Belang zich virtueel de derde grootste partij van Vlaanderen noemen met zo’n 13,9 procent. Ten opzichte van de verkiezingen van 2014 stijgt het Vlaams Belang dan weer wel met zo’n twee procent.

Waar de partij van Tom Van Grieken dan weer wel goed in scoort is de partijtrouw. Liefst 91 procent van de Vlaams Belang-kiezers zouden opnieuw hun stem op de partij uitbrengen.

N-VA (30,2%): Heeft Vlaanderen een nieuwe volkspartij?

De Vlaams-nationalistische N-VA beklimt opnieuw eenzame electorale hoogtes. In deze peiling halen zij het beste resultaat sinds januari 2015. Toen kon de partij ook virtueel 30,2 procent van kiezers overtuigen. Daarna ging het een tijdje bergaf met als dieptepunt juni 2016. Na een score van 24,20 procent, is de partij terug aan een opmars bezig en beklimt ze opnieuw tram drie. Niettemin gaat de partij twee procent achteruit ten opzichte van de verkiezingen van 2014.

Hoewel het Vlaams Belang een terugslag kent, wint N-VA vooral kiezers bij coalitiepartners CD&V en Open Vld. Een werkpunt voor de Vlaams-nationalisten is echter de partijtrouw. Met zo’n 73 procent van de kiezers die opnieuw op N-VA zouden stemmen moet de partij Groen, Vlaams Belang en CD&V laten voorgaan.

Kiesintenties in Vlaanderen: augustus - september.
Kiesintenties in Vlaanderen: augustus – september.

Socialisten (12,2%) en liberalen (12,1%): Samen in het dal

Oppositiepartij sp.a en regeringspartij Open Vld zetten geen goede score neer. Zo is Open Vld met 12,1 procent nog maar de vierde partij van Vlaanderen. Concreet gaan de liberalen er met zo’n drie procent op achteruit ten opzichte van de verkiezingen in 2014.

Een dergelijke score mag wel verbazen gezien de inhoud van het zomerakkoord van de regering-Michel. Met een flexibilisering van de arbeidsmarkt en een daling van de vennootschapsbelasting kon Open Vld de achterban zeker iets lekkers voorschotelen.

De socialisten scoren eveneens slecht in de peiling. Met zo’n 12,2 procent in de peiling van Het Laatste Nieuws, VTM Nieuws, Le Soir en RTL moeten zij Groen als leider op links dulden. Ook incasseren zij een verlies van zo’n twee procent ten opzichte van de verkiezingen van 2014.

Het slechte resultaat van de peilingen mag echter verbazen. Voorzitter John Crombez laat geen gelegenheid onbenut om de ‘properheid’ van zijn partij te illusteren en Olivier Maingain – die weinig moeite deed om zich van de ‘bevuilde PS’ te distantiëren – scoort dan weer wel zeer hoog. Een ander probleem van de socialisten duikt op bij het bestuderen van de partijtrouw. Hiermee scoren zij met amper 67 procent het laagst van alle partijen.

CD&V (16,1%) en Groen (13,4%): Een opkomende tweestrijd?

De spannendste strijd speelt zich af voor de twee plaats. Momenteel bezitten de christendemocraten deze met zo’n 16,1 procent en dient Groen met 13,4 procent de achtervolging in te zetten.

Doch, de christendemocraten hebben redenen tot bezorgdheid. Zo gaat CD&V twee procent achteruit ten opzichte van de vorige verkiezingen en heeft Groen nog flink wat groeimarge. Ongeveer 29,5 procent van de kiezers kan zich voorstellen om een stem uit te brengen op de partij van Kristof Calvo en Meyrem Almaci. Bij CD&V is dit twee procent minder.

Een bijkomende reden tot bezorgdheid is de hoge partijtrouw bij Groen. Zo kan de partij op 86 procent van de kiezers rekenen die in 2014 een stem op de partij uitbrachten. Bij CD&V daarentegen bedraagt deze partijtrouw ‘slechts’ 77 procent.

PVDA (5,0%): Stagnatie

Peter Mertens is – virtueel – niet in staat om de populariteit van zijn partij in het Zuiden van het land te verzilveren. Sterker zelfs, zijn partij moet een – weliswaar klein verlies – van zo’n 0,4 procent slikken ten opzichte van een eerdere peiling. Zo halen de communisten slechts vijf procent in de peiling van Het Laatste Nieuws, VTM Nieuws, Le Soir en RTL. Dit is echter een stijging van 3 procent ten opzichte van de verkiezingen van 2014. Verder kunnen de communisten rekenen op twee Vlaamse zetels in de Kamer.