Indien er vandaag verkiezingen zouden plaatsvinden, dan zou N-VA een goed resultaat neerzetten. Met zo’n 30 procent van de stemmen zit de partij op ‘tram drie’. Achter CD&V (16 procent) komt oppositiepartij Groen. De partij van Meyrem Almaci en Kristof Calvo kan met zo’n 13 procent van de kiezers het leiderschap op links opeisen. Dat blijkt uit een peiling van Het Laatste Nieuws, VTM Nieuws, RTL en Le Soir

Naast de – althans virtueel – ‘grote winnaars’ N-VA en Groen zijn er ook duidelijke ‘verliezers‘. Onder anderen John Crombez en Gwendolyn Rutten hebben weinig reden tot blijdschap.

Vlaams Belang (7,9%): Winst, maar niet veel

Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken zag dit jaar al betere peilingen. Zo daalt zijn partij in de huidige peiling met zo’n twee procent ten opzichte van een in januari uitgevoerde peiling. Het verschil is echter het grootst met zo’n jaar geleden. Toen kon het Vlaams Belang zich virtueel de derde grootste partij van Vlaanderen noemen met zo’n 13,9 procent. Ten opzichte van de verkiezingen van 2014 stijgt het Vlaams Belang dan weer wel met zo’n twee procent.

Waar de partij van Tom Van Grieken dan weer wel goed in scoort is de partijtrouw. Liefst 91 procent van de Vlaams Belang-kiezers zouden opnieuw hun stem op de partij uitbrengen.

N-VA (30,2%): Heeft Vlaanderen een nieuwe volkspartij?

De Vlaams-nationalistische N-VA beklimt opnieuw eenzame electorale hoogtes. In deze peiling halen zij het beste resultaat sinds januari 2015. Toen kon de partij ook virtueel 30,2 procent van kiezers overtuigen. Daarna ging het een tijdje bergaf met als dieptepunt juni 2016. Na een score van 24,20 procent, is de partij terug aan een opmars bezig en beklimt ze opnieuw tram drie. Niettemin gaat de partij twee procent achteruit ten opzichte van de verkiezingen van 2014.

Hoewel het Vlaams Belang een terugslag kent, wint N-VA vooral kiezers bij coalitiepartners CD&V en Open Vld. Een werkpunt voor de Vlaams-nationalisten is echter de partijtrouw. Met zo’n 73 procent van de kiezers die opnieuw op N-VA zouden stemmen moet de partij Groen, Vlaams Belang en CD&V laten voorgaan.

Kiesintenties in Vlaanderen: augustus - september.
Kiesintenties in Vlaanderen: augustus – september.

Socialisten (12,2%) en liberalen (12,1%): Samen in het dal

Oppositiepartij sp.a en regeringspartij Open Vld zetten geen goede score neer. Zo is Open Vld met 12,1 procent nog maar de vierde partij van Vlaanderen. Concreet gaan de liberalen er met zo’n drie procent op achteruit ten opzichte van de verkiezingen in 2014.

Een dergelijke score mag wel verbazen gezien de inhoud van het zomerakkoord van de regering-Michel. Met een flexibilisering van de arbeidsmarkt en een daling van de vennootschapsbelasting kon Open Vld de achterban zeker iets lekkers voorschotelen.

De socialisten scoren eveneens slecht in de peiling. Met zo’n 12,2 procent in de peiling van Het Laatste Nieuws, VTM Nieuws, Le Soir en RTL moeten zij Groen als leider op links dulden. Ook incasseren zij een verlies van zo’n twee procent ten opzichte van de verkiezingen van 2014.

Het slechte resultaat van de peilingen mag echter verbazen. Voorzitter John Crombez laat geen gelegenheid onbenut om de ‘properheid’ van zijn partij te illusteren en Olivier Maingain – die weinig moeite deed om zich van de ‘bevuilde PS’ te distantiëren – scoort dan weer wel zeer hoog. Een ander probleem van de socialisten duikt op bij het bestuderen van de partijtrouw. Hiermee scoren zij met amper 67 procent het laagst van alle partijen.

CD&V (16,1%) en Groen (13,4%): Een opkomende tweestrijd?

De spannendste strijd speelt zich af voor de twee plaats. Momenteel bezitten de christendemocraten deze met zo’n 16,1 procent en dient Groen met 13,4 procent de achtervolging in te zetten.

Doch, de christendemocraten hebben redenen tot bezorgdheid. Zo gaat CD&V twee procent achteruit ten opzichte van de vorige verkiezingen en heeft Groen nog flink wat groeimarge. Ongeveer 29,5 procent van de kiezers kan zich voorstellen om een stem uit te brengen op de partij van Kristof Calvo en Meyrem Almaci. Bij CD&V is dit twee procent minder.

Een bijkomende reden tot bezorgdheid is de hoge partijtrouw bij Groen. Zo kan de partij op 86 procent van de kiezers rekenen die in 2014 een stem op de partij uitbrachten. Bij CD&V daarentegen bedraagt deze partijtrouw ‘slechts’ 77 procent.

PVDA (5,0%): Stagnatie

Peter Mertens is – virtueel – niet in staat om de populariteit van zijn partij in het Zuiden van het land te verzilveren. Sterker zelfs, zijn partij moet een – weliswaar klein verlies – van zo’n 0,4 procent slikken ten opzichte van een eerdere peiling. Zo halen de communisten slechts vijf procent in de peiling van Het Laatste Nieuws, VTM Nieuws, Le Soir en RTL. Dit is echter een stijging van 3 procent ten opzichte van de verkiezingen van 2014. Verder kunnen de communisten rekenen op twee Vlaamse zetels in de Kamer.

16 REACTIES

   • Jaja, dat is mijn punt. Tegenwoordig moet je je verstand bij het vuilnis zetten als je links wil zijn. In tegenstelling tot wat jij zegt, vind ik dit een redelijk recent fenomeen. Oude krokodillen zoals een Louis Tobback hadden in hun tijd wat meer gezond verstand.

   • U bedoelt de tiest die beweerde zijn vege lijf op de sporen voor een aanstormende HST te zullen werpen?

    U heb uiteraard het recht dergelijke demagogische praat als “gezond verstand” te bestempelen. Maar mijns inziens is dit een van de vele bewijzen dat wat zich voordoet als “Links” enkel plat populisme is.

   • Probleem is nu dat de deur openstaat om de cijfertjes van deze belasting verder aan te passen. (plus niet vergeten dat die 0.15% bovenop alle andere belastingen en taksen komt). Het hek is van de dam. Het ergste is nog dat er tegenover de verdere verhoging van belastingen geen noemenswaardige vermindering van uitgaven staan. In ieder geval ben ik nu een ex OVLD stemmer.

  • Zeer onwaarschijnlijk, mijn beste. Want indien het zo ware geweest, dan zouden de “ontevredenen” zich gericht hebben tot ofwel Groen + ander links ofwel tot de nva. Althans volgens de resultaten van deze peiling.
   Terwijl de nva toch ook regeringspartij is en derhalve medeverantwoordelijk voor de door u gewraakte maatregel. Bovendien doet de MR het in Wallonië vrij goed, overigens tegen alle verwachtingen van de politieke ‘deskundigen’ in. In analogie trouwens met de nva in Vlaanderen.
   Neen, het spijt mij, maar uw redenering raakt kant noch wal. Onderschat u dus toch maar beter niet de kiezer. De kiezer blijkt steeds verassend goed de gepaste keuze te weten maken, waarbij het eigen kleine kringetje niet het belangrijkste criterium is.

   • Mij lijkt het te kloppen. Ik was OVLD stemmer, maar ga waarschijnlijk op NVA stemmen indien LDD niet mogelijk is. Groen en andere linkse partijen zou ik nooit op stemmen. Is denk ik ook niet echt een mogelijke keuze voor de meeste (ex) liberale stemmers.

 1. Mijns inziens moet de komende ondergang van $Pa en ovld eerder gezocht worden in de zich steeds verder verspreidende graaiersreputatie van de partijbonzen aldaar. En Johnnyboy Crombez mag janken zoveel hij maar wil, de feiten spreken hem tegen.
  Feit is bijvoorbeeld dat gisteren nog de Gentsche burgemiestere met hand en tand een onwettige maatregel meende te moeten verdedigen. Omdat het truukje om 508 van zijn protegé’s te bevoordelen ontmaskerd en stopgezet werd. En over de genaamde Geert Verscnick hoeft niet meer uitgeweid te worden.

  Kennelijk is de kiezer “verstandig” genoeg om die schandalige praktijken te deduceren en te bestraffen. Overtuigend bewijs daarvan: het gaat om een oppositiepartij en een regeringspartij. De luitjes weten dus wel degelijk het onderscheid te maken.

 2. N-VA is met 30,2 % van de kiesintenties de Eddy Merckx van het peleton. De concurrenten rijden voor de tweede plaats. CD&V met 16,1 % is op sterven na dood. Logisch als men vaststelt dat bij de particratie amper twee partijvoorzitters een A ranking halen: Olivier Maingain (A1) en Bart De De Wever (A2). Andere A-spelers in de regering van Michel: Zuhal, Demir, Theo Francken, Jan Jambon voor N-VA, François Bellot en Charles Michel voor MR. De socialisten afschrijven zou ik op termijn niet doen. Tom Meeuws lijkt mij de meest geschikte kandidaat als challenger voor BDW in Antwerpen. Ook de PS heeft een valabel boegbeeld met Paul Magnette op stal. Onbegrijpelijk dat egotripper Elio di Rupo weigert de fakkel door te geven. Di Rupo rijdt de PS letterlijk in de vernieling. Quid Groen en CD&V? Ander onderwerp aub! Brussel: de standpunten van Ecolo en Défi mbt “la bonne gouvernance” kan ik smaken. Chapeau voor Olivier Maingain (Défi) en Patrick Dupriez en Zakia Khattabi (Ecolo). Tot slot: Geen nieuwe staatshervormingen zonder referendum.

  • Tom Meeuws de geschikste kandidaat? Ja, in de zin dat hij zijn partijtje recht in de vernieling rijdt. Vergeet het niet, volgens de jongste peiling te Antwerpen-alleen zou de $Pa er amper nog 9 % halen. Een peiling van een links-vriendelijk instituut, nata bene [Dedicated Research]. De situatie voor de kameraden aldaar is er zelfs zodanig slecht dat dat de Groentjes waarschijnlijk geen kartel zullen willen vormen met de $Pa – het opzeggen van de coaitie in het nabije sint-Niklaas mag een veeg teken worden genoemd.

 3. De NVA zit op de Vlaamse politieke grondstroom die rechten combineert met plichten. Bovendien is het een gemeenschapsdragende partij, in tegenstelling tot liberalen en socialisten die geen gemeenschap kennen. De NVA is ook gematigd liberaal, net zoals de modale Vlaming. De PVDA maakt geen schijn van kans. Vlaanderen bezit 590.000 KMO’s en die moeten geen communisten. Groen kan je definiëren als anti-NVA. Als alternatieven geloven ze niet enkel in een pak zaken die simpelweg onhaalbaar zijn, ze houden vast aan een gedateerd België en promoten een absurd cultuurrelativisme. Het staat in de sterren geschreven dat NVA en Groen als tegenpolen tegen elkaar zullen uitkomen. De vroegere CVP-middenveldspeler staat erbij en kijkt ernaar.