Indien het vandaag gemeenteraadsverkiezingen zouden zijn, dan zou de verkiezingsstrijd in Antwerpen uitdraaien op een nek-aan-nekrace tussen N-VA en Groen. Dat blijkt uit een peiling van de Gazet Van Antwerpen.

De N-VA blijft in de peiling nipt grootste met 26,1% en verliest 11,6% in vergelijking met 2012, toen haalde de partij 37,7% van de stemmen. De Antwerpse groenen zouden hun score  verdrievoudigen. Terwijl zij in 2012 7,9% van de stemmen haalden, wordt dat nu 24,2%. Heel nipt op de hielen van N-VA dus.

https://twitter.com/ArmandVervaeck/status/913797388699144192

Gevaar voor N-VA in 2019

De N-VA zou minder verlies boeken als Groen en sp.a samen naar de kiezer zouden trekken, een scenario waar recent vaker over is gespeculeerd. Hoewel de gezamenlijke lijst als grootste uit de bus zou komen, zouden de twee partijen in dat scenario stemmen verliezen. PVDA+ en Open Vld gaan er licht op vooruit. Vlaams Belang gaat dan weer licht achteruit.

Het gevaar bestaat dat, als deze trend zich doorzet bij de verkiezingen van 2019, de N-VA door het demografisch gewicht van Antwerpen -de grootste stad van Vlaanderen- ook de provincie verliest. Bijgevolg bestaat ook het risico dat De Wever en zijn partij dan in geheel Vlaanderen verliezen.

https://twitter.com/ArmandVervaeck/status/913798052124790784

Burgemeester De Wever blijft populair

Bart De Wever blijkt wel nog steeds de meest populaire kandidaat burgemeester. Op de vraag “Wie zou u verkiezen als volgende burgemeester van Antwerpen?” antwoordde 40% van de ondervraagden Bart De Wever. Nieuwkomer Kris Peeters (CD&V), die speciaal voor de gemeenteraadsverkiezingen naar de stad verhuisde, moet het stellen met 15%.

De peiling werd uitgevoerd door het onderzoeksbureau Ipsos. Men vroeg 800 respondenten hoe ze zouden stemmen als het nu gemeenteraadsverkiezingen zouden zijn.