Minister van Consumentenzaken, Kris Peeters (CD&V), heeft een onderzoek bevolen naar potentiële misleidende handelsreclame van Ryanair. Eerder raakte bekend dat de lagekostenmaatschappij verschillende vluchten gaat annuleren. “Als er fouten zijn gemaakt, dan zullen we naar de rechter stappen om heel de annulering [stop te zetten]”, was Peeters duidelijk in Terzake.

Eerder maakte Ryanair bekend dat ze honderden vluchten gaan annuleren. Hierdoor gaat ook het vliegverkeer van en naar België zwaar worden getroffen. Zonder indruk te willen maken op Ryanair stelt de minister dat hij met zijn administratie stappen zal zetten indien Ryanair de toepasselijke regelgeving niet volgt.

Peeters: “Ongehoord”

“We hebben het nog nooit meegemaakt dat er op zo een massale manier geannuleerd wordt. Het is ongehoord wanneer de consument niet correct wordt geïnformeerd en voor voldongen feiten wordt gezet”, hekelt Peeters de aanpak van het bedrijf.

Volgens de minister moet “de consument […] correct worden ingelicht over zijn rechten wanneer er zo een massale annulatie plaatsvindt. Ik heb mijn administratie de opdracht gegeven om na te kijken of Ryanair de consument voldoende heeft ingelicht over de rechten die hij heeft wanneer er zo een annulatie plaatsvindt. Men zal dat onderzoek met spoed uitvoeren om duidelijkheid te krijgen of Ryanair de wetgeving heeft gerespecteerd”, aldus Peeters in Terzake.

Juridische stappen

Het is volgens Peeters noodzakelijk dat Ryanair de regelgeving respecteert. “Als blijkt dat er sprake is van misleidende handelspraktijken dan kunnen we naar de rechter stappen om heel die annulering te laten stopzetten. Ik wil daar niet op vooruitlopen, maar de situatie is ernstig. Het is absoluut noodzakelijk dat Ryanair de regelgeving respecteert inzake de informatie en de rechten van de consument bij annulatie”, betoogde de minister in Terzake.

Eerder stelde Michael O’Leary, de topman van Ryanair, het volgende: “We fucked up”. De lagekostenmaatschappij gaf aan alvast 20 miljoen euro opzij te zetten voor eventuele compensaties.