Een strafzaak doet heel wat stof opwaaien in Frankrijk. Een 28-jarige pedoseksueel die seks had met een 11-jarig meisje, wordt niet vervolgd voor verkrachting. Dit nadat de Franse justitie aanhaalde dat omdat er geen protest was vanwege het meisje, er sprake was van “instemming”.

De feiten dateren van dateren van vorig jaar. De dader, vader van twee kinderen, sprak het meisje een paar keer aan op straat in een voorstad van Parijs. Na de derde maal dat de man het meisje aansprak, ging ze mee met de pedoseksueel mee naar zijn appartement alwaar ze werd misbruikt.

‘Seksueel geweld’ aanklacht voor pedoseksueel

De dader werd snel na de gebeurtenissen opgepakt. Zijn aanklacht was slechts ‘seksueel geweld’, waarvoor de maximumstraf 5 jaar is. Verkrachting daarentegen kan tot wel 20 jaar celstraf leiden in Frankrijk.

Volgens de familie van het meisje heeft de man dwang gebruikt, maar de Franse justitie volgde de familie hier niet in waardoor het tot de vrijspraak over ging. Het meisje zou “vrijwillig” mee zijn gegaan en vervolgens niet hebben geprotesteerd toen de man haar penetreerde. De moeder zegt dat het slachtoffer niets durfde zeggen omdat ze angstig was. “Ze was doodsbang en schaamde zich”, zo laat de advocate van de familie optekenen.

“Police partout, justice nulle part”

De motivatie van de Franse justitie is te vinden in het Franse strafwetboek. In heel wat Westerse landen, zo ook bij ons, is seks met een minderjarige – met instemming of niet – automatisch verkrachting (verkrachting bij gelijkstelling of ‘statutory rape’ in bijvoorbeeld de VS). De Franse wet kent die regeling evenwel niet.

Verschillende belangenorganisatie dringen nu aan op een herziening van de Franse strafwet. De HCE-Adviesraad van de Franse regering wil hiervoor de leeftijd van 13 jaar als maatstaf gebruiken. Alle seks met iemand die jonger is dan die leeftijd zou dan per definitie verkrachting worden. Dit omdat men aanhaalt dat kinderen niet ten volle mentaal in staat zijn om dergelijke keuzes te maken.