In Parijs is opnieuw een soldaat aangevallen met een mes. Dit nabij het metrostation Chatelet. Gelukkig geraakte niemand gewond, zo wist de politie te melden. Tijdens zijn aanslag verwees de dader naar Allah. De vermoedelijke moslimextremist is overmeesterd en opgepakt voor verhoor.

Uit het initieel onderzoek blijft dat de man, die snel ontwapend en geneutraliseerd kon worden, expliciet verwees naar Allah. Echter, de man is niet bekend bij de politie omtrent radicalisme of een misdadig verleden. Verder onderzoek zal meer uitsluitsel geven.

Operation Sentinelle

De soldaat die werd aangevallen maakt deel uit van ‘Operation Sentinelle’. Dat is de Franse militaire aanwezigheid op straat en nabij openbare gebouwen en kritieke plaatsen zoals synagoges. De bewakingsopdracht is gelijkaardig aan de inspanningen door het Belgisch leger naar aanleiding van het terreurniveau 3, ofte de ‘ernstige’ dreiging.

Intussen gaat het in Frankrijk om de zevende aanval op soldaten die ingezet worden om Operation Sentinelle uit te voeren. Begin vorige maand vielen nog 6 gewonden bij zo’n aanval op Franse militairen. Toen reed een voertuig in op een groepje soldaten.

Inhoud niet beschikbaar.
Accepteer cookies door op Accepteren in de banner te klikken

De Franse minister van Defensie, Florence Parly, sprak met lof over de Franse strijdkrachten en de soldaat in kwestie op de radio Europe 1. “De man is overmeesterd. Dat is het bewijs van de professionaliteit en efficiëntie van de soldaten van Sentinelle in deze beschermingsmissie”, aldus Parly. “We weten nog niet meer over de intentie van de aanvaller”. De minister ziet in de aanval een rechtvaardiging van de huidige vorm van militaire ontplooiing, met mobiele patrouilles. Ook is de minister ervan overtuigd dat door de overheid haar optreden de doelen van “mogelijke aanvallers” moeilijker bereikbaar worden gemaakt.