Vrijdagavond zijn twee agenten van de Antwerpse politie lichtgewond geraakt. De feiten deden zich voor op de Turnhoutsebaan in Borgerhout. Eerst werden ze bijna van de weg gemaaid door een vrouwelijke autobestuurster. Toen zij daarop hun wapen trokken werden zij aangevallen door een grote groep allochtone jongeren.

Omstreeks 19 uur vrijdagavond zag een fietspatrouille van de Antwerpse politie een auto gevaarlijk rijden op de Turnhoutsebaan. Toen de agenten de auto wilden controleren gaf de bestuurster gas en probeerde ze weg te vluchten. Doordat de wagen tijdens het wegvluchten een stuk straatmeubilair raakte kwam deze alsnog tot stilstand.

70 tot 90 aanvallers

Terwijl de agenten bezig waren met de vrouw te controleren werden zij omsingeld door een grote groep relschoppers. De agenten kregen rake klappen en trappen. Er werd onmiddellijk alarm geslagen waarop verschillende politieploegen ter plaatse kwamen. De groep aanvallers, bestaande uit 70 tot 90 personen, vluchtte weg.

De autobestuurster werd opgepakt en werd meegenomen door de politie. Nu zal het parket beslissen of ze voorgeleid wordt bij de onderzoeksrechter wegens gewapende weerspannigheid. De twee agenten die belaagd werden geraakten lichtgewond. De groep relschoppers zal opgespoord worden door de beelden van de politiecamera’s te onderzoeken.

De politie neemt de feiten bijzonder ernstig. “Het ging mogelijk om voorbijgangers die niets met de interventie te maken hadden”, zegt politiewoordvoerder Wouter Bruyns. “Geweld tegen de politie kan echt niet.”

Probleemwijk Borgerhout

In juni waren er ook al een reeks gelijkaardige gevallen van geweld tegen de politie in de multiculturele wijk. Zo werd de politie met eieren bekogeld bij de controle van een verkeersongeval. Ook kreeg een andere politieagent rake klappen van een allochtone 15-jarige op de Sinksenfoor.

Het is al langer onrustig in Borgerhout, dat net als Molenbeek een slechte reputatie geniet omwille van haar samenlevingsproblemen, kernen van radicaal islamisme en (zware) criminaliteit. In bepaalde wijken van Borgerhout werden in het verleden al veelvuldig opstootjes uitgevochten tussen allochtone jongeren en politie.

8 REACTIES

  1. Het fenomeen, allochtoon geweld, tegen politieambtenaren en hulpdiensten (ambulances en brandweer) is in Brussel gekend sinds de jaren 1980. Het verschil met Antwerpen: burgemeester De Wever verdedigt de politie en de openbare orde, en veroordeelt de criminele daders, wat geen enkele Brusselse burgemeester ooit durfde presteren.

    • Inderdaad het was weer eens Bart De Wever die dit uitlokte door zijn uitspraken. Ik weet niet wat de verantwoordelijkheid is van een districtscommissaris. Maar Van Besien kan beter eens orde op zaken stellen in zijn district. Blijkbaar ligt dat moeilijk. Het laissez-faire van Moureaux ligt Van Besien beter, totdat Borgerhout een tweede Molenbeek wordt. Maar misschien is het onder Van Besien al zover, ondanks alle inspanningen van De Wever. Van Besien, de vijfde colonne van Groen.