Schrijfster Dalila Hermans heeft op Facebook uitgehaald nadat de scouts van Hansbeke een tekening van een zwarte jongen gebruikte als reclame voor hun jaarlijkse oerwoudfuif. “Een schoolvoorbeeld is van hoe je zwarte kinderen en jongeren nogmaals in de hoek van ‘jolig n-woordje uit het oerwoud’ duwt.”

Gisteren vond in het Oost-Vlaamse Hansbeke de jaarlijkse oerwoudfuif van de plaatselijke scouts plaats. Voor die fuif gebruikte de scouts een tekening van een zwarte jongen. Onaanvaardbaar volgens Dalilla Hermans, redactrice bij Charlie Magazine. En dus trok ze van leer in een Facebookbericht.

Beeldtaal is krachtig wapen

Volgens Hermans is de tekening “een schoolvoorbeeld is van hoe je zwarte kinderen en jongeren nogmaals in de hoek van ‘jolig n-woordje uit het oerwoud’ duwt”. “Beeldtaal is een heel krachtig wapen. Door constant bepaalde beelden te zien van zwarte mensen en zelden een tegengeluid, geef je de onderliggende boodschap dat zwarte mensen zoals die stereotiepen zijn (=grotesk uiterlijk, aap-achtig, altijd vrolijk, dom, niet serieus, etc) en je praat historisch onrecht goed (=de koloniale periode, slavernij, institutioneel racisme)”, aldus Hermans. “Denk je dat ik als mama mijn zoontje naar zo’n groep kan of wil sturen?”

Hermans ging verhaal halen bij Scouts en Gidsen Vlaanderen, maar daar volgens Hermans werd niet gepast op gereageerd waardoor ze nu besloot met het verhaal naar buiten te komen. “Toen ik Scouts en Gidsen Vlaanderen contacteerde vond ik weinig gehoor. Een van de grootste (en dus meest gesubsidieerde) jeugdbewegingen van het land, met een diversiteitsmedewerker in dienst, vond dit niet problematisch genoeg om de groep in kwestie die de fuif organiseert terecht te wijzen. Ze gingen dit intern bespreken. Want deze figuur is al jarenlang een mascotte. Dus ik wachtte en ik ging niets zeggen. Maar ik wachtte nu lang genoeg.”

Enkele maanden geleden deed Dalilla Hermans haar beklag over een nieuwe strip van Suske en Wiske waar een zwarte man met dikke lippen werd in afgebeeld. Ze sprak van een tekening die “pijnlijke herinneringen oproept aan racistische prentjes uit ons koloniaal verleden”. “Ik was fan van Suske en Wiske, maar we zijn in 2017 en we moeten dit echt niet meer pikken”, zegt de redactrice. “Zolang dat zwarte mensen worden afgebeeld als halve apen is het niet meer dan normaal dat zwarte mensen worden behandeld als domme mensen”, aldus Dalilla Hermans in een videoboodschap.

14 REACTIES

  1. Steeds ophef over cartoons, tekeningen, Zwarte Piet. Geen woord echter over een door zwarten gedomineerde ‘rapcultuur’ die er meer dan eender welke racistische idioot in slagen om zwarten voor te stellen als ‘domme mensen’ met criminele intenties en een absolute minachting voor morele waarden. Als een karikaturale tekening het grootste leed is dat je in je leven moet ondergaan, prijs je dan gelukkig: er zijn mensen die met écht leed en onrechtvaardigheid te kampen hebben.

  2. Juist als je zo negatief reageert zet je dit karikatuur in een kwaad daglicht. De moderne negroïde mens wordt echt niet als dat poppetje of die afberlding gezien. Integendeel. Doordat het er niet op lijkt wordt ern negroïde pesoon niet met die achtergrond in verband gebracht. Bovendien wordt er hier geen negatieve afberlding neergezet. Maar juist die van een goedaardig en positief persoon.

    Waarschijnlijk denkt deze Dalila zo negatief omdat ze zelf een negatieve achtergrond heeft die ze toch goed wil doen laten overkomen.

    Zij leeft nu. Dat met die stripfiguur in het Suske&Wiske stripboek waarop ze zo negatief reageerde was al zo iets raars; een negroïde stripfiguur dat met dikke lippen was neergezet. Wat zijndan niet vond kunnen ! Terwijl al die stripfiguren als gewone karikaturen worden neergezet met overdreven gelaatstrekken. Immers gewoon een figuur,

  3. Mij valt het op dat sommige zwarte activisten altijd maar spijkers op laag water zoeken om kritiek te kunnen ventileren over futiliteiten, tegen autochtonen en de maatschappij waarin ze gastvrij werden opgenomen, en die hen alle kansen schonk. Het kan ook zijn dat mevrouw Dalila Hermans problemen heeft met onze cultuur, de vrije meningsuiting en tolerantiegraad in Vlaanderen? Waarden die voor Afrikanen soms haaks staan op hun cultuur van afkomst. Wie aanstoot neemt aan een onschuldige kartoon en zwijgt over de genitale verminking van meisjes & vrouwen, over kinderhuwelijken of veelwijverij in het zwarte Afrika leeft mentaal in een ancestrale retrogade wereld, en heeft geen argumenten om ludieke acties van onze jeugdverenigingen te bekritiseren.

  4. Ik begin – uit pure colère – te overwegen om zelf (en met anderen) een nultolerantie in te stellen tov. “uitschuivers” die op één of andere wijze blanken zouden kunnen beledigen. Direct een klacht, geen pardon meer, geen schouders ophalen – kaboem erop. Misschien zal dit dan aan de andere kant de ogen openen en een klein beetje meer marge laten ontstaan in dit debat dat enkel over gecomplexeerde zééér lange tenen gaat. En beste Scouts: géén excuses hé jongens. Er is niets om zich over te excuseren anders geef je ze nog gelijk ook…