De Brusselse politieagent die op maandag werd opgepakt op verdenking schending van het beroepsgeheim en corruptie, zou in contact hebben gestaan met Yassine Atar. Dat is de broer van Oussama Atar en de neef van de broers El Bakraoui, die zich hebben opgeblazen in Brussel en Zaventem op 22 maart. Intussen heeft minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) in de kamer gereageerd op het dossier. “Net als alle bijna 45.000 politiemensen is hij ook gescreend”, klonk het.

De agent zou vertrouwelijke informatie hebben doorgespeeld aan mensen betrokken in een terreurdossier. De man zou in contact hebben gestaan met Yassine Atar, de broer van Oussama Atar. Oussama Atar wordt gezien als het vermoedelijke brein achter de aanslagen van 22 maart. De broers zijn ook neven van de gebroeders El Bakraoui, die zich tijdens de aanslagen opbliezen.

Dispatcher bij politiezone Brussel-Noord

Het contact dateert van voor de aanslagen. De onderzoeksrechter achtte de inhoud van de berichten voldoende bezwarend om de man aan te houden. De agent werkte bij de politiezone Brussel-Noord als dispatcher. Hierdoor kon hij gerechtelijke acties en huiszoekingen live mee volgen, ook werd hij verwittigd van huiszoekingen die gepland waren.

De man is vooralsnog nog niet aangeklaagd voor terrorisme. Er was al enkele maanden geleden een onderzoek naar de man gestart door de politiezone Brussel-Noord. Het comité P, dat toezicht houdt op de politiediensten, werd ook op de hoogte gebracht.

Jambon: “Verdachte werd gescreend”

Intussen heeft minister voor Binnenlandse Zaken Jan Jambon ook op het dossier gereageerd in de kamer. Op de feiten wenste hij niet dieper in te gaan wegens het lopende onderzoek. “Net als alle bijna 45.000 politiemensen is hij ook gescreend en is er een degelijk rekruteringsproces gedaan”, liet hij wel weten.

De minister nam het wel op voor de politie in dit land: “We hebben 45.000 politieagenten die zich dag in dag uit inzetten voor onze veiligheid. Als er in zo’n groot korps hier en daar iemand uit de bocht gaat, stel dan niet het hele politieapparaat in vraag. We doen dagelijks wat mogelijk is om de democratie te vrijwaren.”

Gebroeders Atar

Yassine Atar zit sinds kort na de aanslagen in de cel wegens de deelname aan terroristische activiteiten. Er werden sporen van explosieven op zijn lichaam en kleren gevonden, hij werd vernoemd in het audiotestament van Ibrahim El Bakraoui en hij had een sleutel van het safehouse waar de bomgordels voor de aanslagen in Parijs gemaakt zijn.

Zijn broer, Oussama Atar, wordt gezien als het brein achter de aanslagen van 22 maart. Welke rol Yassine precies in het hele gebeuren gespeeld heeft is vooralsnog niet duidelijk.