Na de nieuwe rakettest van Noord-Korea kwam de VN-Veiligheidsraad in spoed bijeen om het gedrag van het communistische land te bespreken. Het veroordeelde de test ten strengste, maar er zullen geen nieuwe sancties opgelegd worden. Noord-Korea is niet van plan op te houden met haar programma. Het wil naar eigen zeggen “een militaire evenwicht” met de Verenigde Staten.

Vrijdagochtend voerde Noord-Korea opnieuw een rakettest uit. De raket vloog over Japans grondgebied en stortte neer in de Stille Oceaan. Een dag eerder kondigde Noord-Korea aan Japan te willen doen “zinken” en de Verenigde Staten te willen reduceren tot “as en duisternis”. Op vraag van de VS en Japan kwam de veiligheidsraad van de VN opnieuw samen om het thema Noord-Korea te bespreken.

Geen nieuwe sancties

Enkele uren later vond een spoedvergadering plaats van de VN-veiligheidsraad. Het sprak zich scherp uit over de asociale houding van Noord-Korea, maar legde geen nieuwe sancties op. In een mededeling veroordeelt de Veiligheidsraad unaniem de “schandalige acties” van Noord-Korea die “onmiddellijk moeten stoppen”. “Ze vormen niet alleen een dreiging voor de regio, maar voor alle lidstaten van de Verenigde Naties”, klinkt het. Nieuwe sancties komen er evenwel niet. De VS hebben reeds opgeroepen tot een nieuwe Veiligheidsraad, donderdag in New York.

Ondertussen lijkt Noord-Korea niet van plan haar toon te minderen. In een nieuwe mededeling van staatsgeleid nieuwsmedium KCNA legt leider Kim Jong-un het doel uit van het nucleaire programma van Noord-Korea. “Ons einddoel is om een balans van echte macht te vestigen met de Verenigde Staten, zodat leiders van de VS niet langer over een militaire optie tegen Noord-Korea durven te praten”, aldus de Noord-Koreaanse leider. Volgens Kim Jong-un is Noord-Korea alvast goed op weg om dat doel te bereiken.

VN-sancties

De VN heeft afgelopen weken en maanden verschillende sancties doorgevoerd tegen Noord-Korea na haar agressieve oorlogstaal, raketlanceringen en het testen van een heuse waterstofbom begin deze maand. De laatste reeks sancties, die maandag werden gestemd door de Veiligheidsraad, houden een aantal handelsrestricties in. Onder meer wordt de textielexport uit het land geviseerd en geldt nu een verbod voor buitenlandse bedrijven op ‘joint ventures’ met Noord-Koreaanse firma’s.

De sancties zouden aanvankelijk zelfs een volledig embargo inhouden op olie-export van China naar Noord-Korea, maar werden werden verzacht om de steun te winnen van veto-houders China en Rusland. Die naties stellen zich traditioneel minder hard op tegen Noord-Korea dan de VS.