Na de dreigementen van gisteren waarin Noord-Korea de Verenigde Staten en Japan bedreigde, heeft het regime vandaag opnieuw een rakettest uitgevoerd. De raket vloog over een Japans eiland en stortte neer in de Stille Oceaan. Het gaat reeds om de 19e rakettest van Noord-Korea dit jaar. De Verenigde Naties zitten vanavond samen om de nieuwe test te bespreken.

Gisteren publiceerde het Noord-Koreaanse staatsgeleid persagentschap een persmededeling waarin het aankondigde Japen te willen doen “zinken” en het de Verenigde Staten zou willen reduceren tot “as en duisternis”. Deze nieuwe dreigementen waren een antwoord op de nieuwe sancties die de VN maandag heeft genomen jegens Noord-Korea.

“Dialoog onmogelijk”

Omstreeks 7u Koreaanse tijd (middernacht Belgische tijd) heeft Noord-Korea opnieuw een raket afgevuurd. Het zou gaan om de 19e rakettest van Noord-Korea dit jaar. De raket werd gelanceerd niet ver van de hoofdstad Pyongyang, legde 3.700 kilometer af en stortte neer in de Stille Oceaan. De raket vloog evenwel over het Japanse eiland Hokkaido, een nieuwe provocatie voorJapan. “Japan zal nooit de herhaaldelijke provocaties toelaten en we hebben fors geprotesteerd bij Noord-Korea”, aldus een woordvoerder na de rakettest.

Ook Zuid-Korea lijkt de onophoudelijke provocaties en rakettesten van haar buurland beu te zijn. “In het geval Noord-Korea ons of onze bondgenoot provoceert, hebben we de kracht om hen onherstelbaar te vernietigen. In dergelijke situatie is een dialoog onmogelijk. Internationale sancties en druk zullen verscherpen zodat Noord-Korea geen andere optie meer heeft dan echt in dialoog te gaan”, aldus president Moon Jae-in.

Amerikaans minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson heeft op zijn beurt opgeroepen tot “nieuwe maatregelen” tegen Noord-Korea. Daarnaast maande hij China, veruit de belangrijkste handelspartner van Noord-Korea, en Rusland aan om ook hun sancties te verstrengen. “China en Rusland moeten hun intolerantie voor deze roekeloze raketlanceringen uiten door zelf directe maatregelen te nemen.”

De veiligheidsraad van de Verenigde Naties zal vanavond, op vraag van de VS en Japan, opnieuw samenkomen om eventuele nieuwe sancties te bespreken.

VN-sancties

De VN heeft afgelopen weken en maanden verschillende sancties doorgevoerd tegen Noord-Korea na haar agressieve oorlogstaal, raketlanceringen en het testen van een heuse waterstofbom begin deze maand. De laatste reeks sancties, die maandag werden gestemd door de Veiligheidsraad, houden een aantal handelsrestricties in. Onder meer wordt de textielexport uit het land geviseerd en geldt nu een verbod voor buitenlandse bedrijven op ‘joint ventures’ met Noord-Koreaanse firma’s.

De sancties zouden aanvankelijk zelfs een volledig embargo inhouden op olie-export van China naar Noord-Korea, maar werden werden verzacht om de steun te winnen van veto-houders China en Rusland. Die naties stellen zich traditioneel minder hard op tegen Noord-Korea dan de VS.

Pacifisch kruitvat

De spanningen lopen al een poos hoog op in de regio door toedoen van Noord-Koreaanse agressie en provocatie. Toch moet men niet direct het ergste verwachten. Ten eerste weet het Noord-Koreaanse regime dat het een aanval vermoedelijk niet zal overleven en ten tweede zijn de Amerikaanse bondgenoten in de regio degelijk beschermd, onder meer door het THAAD-anti-raketsysteem. Echter heeft de VS wel al beloofd dat men nooit zal toestaan dat Noord-Korea in het bezit komt van een kernraket die de VS kan raken.

Anderzijds heeft Noord-Korea weinig tot geen vrienden. China heeft Noord-Korea bijgestaan in de oorlog in Korea (1950-1953) toen de VS dreigde geheel Noord-Korea in te nemen nadat Noord-Korea eerst haar zuidelijke buur had aangevallen.

Sindsdien was de Aziatische reus (min of meer) een bondgenoot van Noord-Korea, maar na de intrede van de huidige Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un zijn de relaties tussen Noord-Korea en China eerder kil geworden. Heel wat van de mensen uit hogere cirkels die Kim Jong-un liet ombrengen, onderhielden immers net banden met China. China heeft ook reeds een militaire basis gebouwd aan de grens met Noord-Korea en is dus thans wantrouwig tegenover haar provocerend buurland.

2 REACTIES

  1. We staan er bij en kijken er naar. Een moedige en sluwe man die Kim Yong Un. De Visigradlanden kunnen er een voorbeeld aan nemen. Europa met zijn grote mond kan het zich niet permitteren deze landen te verliezen. Als Rusland het wil, is het terug heer en meester in Oost-Europa, niet door oorlogsgeweld maar door diplomatie. Het hoeft enkel maar in te spelen op de anti-europese gevoelens, die nog aangewakkerd worden door Europese clowns als Juncker en Frans Timmermans. Dus die Visigradlanden zitten in dezelfde comfortabele positie als Kim Yong Un. Maar ze weten het blijkbaar nog niet. Dreigen met een terugkeer naar het Oostblok zal al voldoende zijn om de Euro te laten vallen bij de VS en de Europese Zonnekoningen.