Enkele dagen na de “succesvolle” nucleaire test van Noord-Korea met een waterstofbom, dreigt Noord-Korea een nieuwe rakettest uit te voeren. Op satellietbeelden zou te zien zijn hoe de Noord-Koreanen een raket transporteren naar de westkust, waar Noord-korea lanceerinstillaties heeft staan.

Enkele dagen geleden voerde Noord-Korea een nucleaire test uit met een waterstofbom. De bom, die een kracht had van 100 kiloton en gemonteerd kan worden op ballistische raketten, veroorzaakte aardbevingen van 6,3 en 4,6 op de schaal van Richter. Het was de zwaarste Noord-Koreaanse kernproef ooit en was zelfs te voelen tot in Rusland.

‘s Nachts

Zuid-Korea zegt aanwijzingen te hebben dat Noord-Korea een nieuwe raketproef aan het voorbereiden is. Op satellietbeelden zou te zien zijn hoe de Noord-Koreanen bezig zijn met het transport van een intercontinentale raket naar de westkust van het land, waar ze lanceerinstallaties hebben staan. Noord-Korea zou maandag, na de “succesvolle” nucleaire test, begonnen zijn met het verplaatsen van de raket. Het transport zou ‘s nachts gebeuren.

Meteen na de nucleaire test van Noord-Korea begon Zuid-Korea met militaire oefeningen waarbij een aanval van Noord-Korea werd gesimuleerd. De Zuid-Koreanen hebben aangekondigd deze militaire oefeningen verder te zetten en worden daarin bijgestaan door de Verenigde Staten. De VS kondigden eerder al aan deel te nemen aan de oefeningen en president Donald Trump (Rep.) stemde toe met de verkoop van miljarden dollars aan wapens aan de Zuid-Koreanen.

De spanningen omtrent Noord-Korea lopen nu al enkele maanden hoog op. Na verschillende rakettesten van de Noord-Koreanen en verschillende dreigementen aan het adres van de Verenigde Staten, dreigt de situatie nu volledig te escaleren. Trump beantwoordde eerdere dreigementen reeds met een waarschuwing van “vuur en woede” en de Verenigde Naties legden de “zwaarste sancties ooit” op voor Noord-Korea. Na de nucleaire test van enkele dagen geleden dreigden de VS met militaire vergelding indien nodig.

Poetin

President van Rusland Vladimir Poetin is geen voorstander van meer sancties jegens Noord-Korea of dreigementen van militaire vergelding. Hij waarschuwde voor “militaire hysterie” die het risico verhogen op een “planetaire catastrofe”. Rusland veroordeelt weliswaar de nucleaire tests van Noord-Korea, maar “teruggrijpen naar om het even welke sancties is in dit geval nutteloos en niet efficiënt”.

“Nog meer sancties voor het nucleaire programma zal niets veranderen aan het leiderschap in Noord-Korea. Integendeel, deze militaire hysterie zal alleen leiden tot menselijk lijden op grote schaal, tot een wereldwijde catastrofe”, aldus de Russische president na een top van de BRICS-landen.

1 REACTIE