Er zijn honderden illegalen per boot in Roemenië aangekomen in de afgelopen weken. Dat meldt het grensagentschap van de Europese Unie Frontex. De mensensmokkelaars zijn waarschijnlijk op zoek naar nieuwe routes tussen Turkije en Roemenië via de Zwarte Zee.

Volgens Frontex proberen de mensensmokkelaars op deze manier uit te testen of het mogelijk is illegalen vanuit Turkije naar Roemenië te brengen in plaats van naar de Griekse eilanden. De route is zeker niet gemakkelijk. De grote afstand schrikt velen af om de tocht te wagen. Diegenen die dat wel doen verkeren in groot gevaar door de harde wind en de ruwe zee.

Sterke toename migranten in afgelopen weken

“Het is nog te vroeg om te spreken van een heropening van de route, maar het kan zijn dat de smokkelaars testen hoe het werkt”, aldus een woordvoerder van Frontex. Het plan is niet nieuw. In 2014 arriveerden er al eens 430 migranten in Roemenië en Bulgarije via deze route. In 2015 daalde het aantal en waren het er maar 68. Vorig jaar telde men slechts één migrant die zich aan de route waagde.

De afgelopen weken stelde men echter een sterke toename van boten vast. Zo heeft de Roemeense kustwacht vorig weekend zeker tweehonderd migranten uit Iran en Irak onderschept. Maandag waren dat er nog eens 70, ditmaal uit Irak en Syrië. Waarschijnlijk zijn er ook nog andere boten door de mazen van het net geglipt en in Roemenië geland.

Vorige week hebben de Roemeense autoriteiten zes personen aangehouden op verdenking van mensensmokkel. Daarnaast werden op maandag twee vrachtwagens tegengehouden aan de Hongaarse grens met daarin in totaal 66 migranten. De chauffeurs waren een Turk en een Roemeen.

Roemenië vreest nieuwe route

Nu de route via de Middellandse Zee steeds moeilijker wordt vreest Roemenië dat de route over de Zwarte Zee steeds populairder zal worden. Het land werd eerst niet voldoende interessant beschouwd door de migranten en de mensensmokkelaars. Het behoort immers niet tot de Schengenzone.

Nu vreest het land dat zijn grondgebied steeds meer gebruikt zal worden voor de smokkel van migranten uit het Midden-Oosten. Als alternatief voor de westelijke Balkanroute, die grotendeels afgesloten is, en de Middellandse Zeeroute, die tegenwoordig min of meer onder controle lijkt en bovendien vooral door Afrikaanse migranten gebruikt wordt. Intussen hebben in de eerste helft van 2017 dubbel zoveel mensen geprobeerd Roemenië binnen te komen als in geheel 2016.