Jeanine Hennis (VVD), de Nederlandse minister van Defensie, ligt zwaar onder vuur. Directe aanleiding is een vernietigend rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV). Een interview waarin ze reageerde op het rapport, leverde haar enkel en alleen nog kwalijkere reacties op. 

De kritiek op Defensieminister Hennis stijgt. Openlijk wordt getwijfeld of de minister niet beter de eer aan zichzelf houdt. Vooral het interview met RTL Nieuws lijkt haar geen goed te doen.

Snoeihard rapport

Naar aanleiding van een dodelijk ongeluk tijdens een oefening met mortiergranaten in Mali verleden jaar, publiceerde de OVV een rapport met snoeiharde conclusies. Bij het ongeluk stierven twee Nederlandse soldaten, een derde raakte zwaargewond. Volgens de OVV werd munitie gebruikt die werd aangekocht zonder dat deze gecontroleerd werd. Bovendien zou de munitie ondeugdelijk zijn opgeslagen en zou Defensie op de hoogte zijn geweest van de slechte staat van de granaten.

De conclusie van de OVV is duidelijk: Defensie vond de voortgang van de missie in Mali belangrijker dan de veiligheid van de eigen manschappen. “De risicobeheersing moet beter”, stelt de OVV. Verder concludeert de Onderzoeksraad voor Veiligheid dat de bevoegde minister en de Tweede Kamer meer aandachtig moeten zijn voor de veiligheid en gezondheid van de Nederlandse militairen op buitenlandse missies.

Rutte behoudt vertrouwen

Ondanks het feit dat het rapport het tegendeel aantoont, liet minister Hennis in een reactie weten dat de veiligheid en gezondheid van de militairen prioritair zijn. Of de militairen in Mali effectief in veilige omstandigheden werken is echter maar de vraag. In een interview met RTL Nieuws bleef de minister vragen hierover steevast ontwijken.

Dat de minister niet kon of wilde antwoorden op de vraag naar de veiligheid van Nederlandse militairen in Mali, is voor velen onaanvaardbaar. “Totale incompetentie”, reageerde PVV-leider Geert Wilders.

Minister-president Mark Rutte (VVD) behoudt vooralsnog het vertrouwen in zijn minister van Defensie. Hij is ervan overtuigd dat Jeanine Hennis kan aanblijven als minister.