In Waalse middelbare scholen loopt het aantal leerlingen dat geïnteresseerd is in het vak Nederlands terug. Waar in 2010 nog 48 procent van de leerlingen voor het Nederlands als eerste keuzetaal koos, daalde dit cijfer in 2014 tot 46,9 procent. Dat schrijft La Libre Belgique vandaag

In Wallonië kunnen de leerlingen van het middelbaar onderwijs zelf kiezen welke taal ze leren. Zo kunnen ze kiezen voor het Nederlands, het Duits of het Engels. In Brussel echter hebben de leerlingen deze keuze niet. Daar moeten ze verplicht Nederlands volgen.

Concurrentie van het Engels

Volgens Nicole Bya, verantwoordelijke moderne talen bij Fesec (onderwijsorganisatie voor het secundair onderwijs binnen het katholiek onderwijs), valt de terugval te wijten aan “de groeiende concurrentie van het Engels in hun keuze als eerste moderne taal. Veel leerlingen die voor het Engels kiezen, opteren daarna voor het Nederlands als tweede taal”, aldus Bya.

De taal van Shakespeare kon dan ook op een stijgende interesse rekenen. Zo koos 35,2 procent van de leerlingen voor het vak Engels. Duits daarentegen is het minst populair. Slechts 1,3 procent van de leerlingen kiest voor deze taal.

“Taal van barbaren”

Één jaar geleden maakte Christophe Deborsu een straatreportage over hoe jongeren in Wallonië over het Nederlands denken. Op de vraag “wat vindt u van de Nederlandse taal?”, kreeg Deborsu overwegend negatieve reacties van jongeren uit Charleroi. De antwoorden varieerden van “niet mooi, het interesseert me niet” en “minder warm dan het Frans” tot “ik heb altijd gezegd dat het een taal van barbaren is”.

Deborsu kwam ook iemand tegen met een ‘aparte’ instelling. Een meisje liet weten dat “zij […] Frans [kunnen] praten, en wij doen nog niet de moeite om een paar zinnetjes te leren. Ze zouden het moeten verplichten op school.”

7 REACTIES

  1. Och gottekes toch 1,1 % minder leerlingen kiezen voor het Nederlands. Als ervaringsdeskundige kan ik stellen dat dit heel weinig is als je weet dat er een groot tekort is aan leraars NL in het Franstalig onderwijs. Heb al klassen geweten waar er volledige maanden niemand gevonden werd om in te springen. Persoonlijk denk ik dat deze situatie enorm bijdraagt aan deze vermindering. Sommigen die Engels kiezen om aan het Nederlands te ontsnappen hebben na het eerste jaar Engels meestal spijt van deze keuze omdat ze zien dat voor een Franstalige Engels even moeilijk blijkt als Nederlands.

  2. 46,9 procent die kiezen voor het Nederlands vind enorm veel voor een regionale taal. Engels en Frans zijn nu eenmaal belangrijker. Zelfs N-VA minister Steven Van de Put overweegt het Nederlands in de militaire school te vervangen door het Engels, en minister Jambon (N-VA) die vindt dat de taalkennis Nederlands als tweede taal bij de Brusselse politie geen prioriteit meer is…En last but not least aan de universiteiten in Vlaanderen worden cursussen in de Engelse taal gedoceerd. Het Nederlands als cultuurtaal is blijkbaar niet langer relevant voor de Vlaamse regering en het boerenparlement van Vlaanderen en de academici. Als dat zo is wees dan consequent en upgrade het taalstatuut in de periferie van Brussel aan de huidige realiteit op het terrein, dan hebben de expats er ook iets aan.

    • Is dat niet wat kort door de bocht? Wallonië krijgt geen Vlaams geld maar federaal geld net als Vlaanderen en Brussel. Anderzijds hoor ik nooit Vlaamse kritiek over de financiële steun van Europa aan Vlaanderen. Voorbeeld: Europa geeft 23 miljoen euro voor ondersteuning van de West-Vlaamse economie (periode 2014-2020). Als U de Belgische solidariteit met de federatie Bruxelles – Wallonie wenst af te schaffen wees dan consequent en weiger ook de Europese steun voor de Vlaamse economie.