De Nederlandse Eerste Kamer debatteert vandaag over een mogelijke verlenging van de naturalisatieperiode. Een verlenging stond in het regeerakkoord maar de PvdA, coalitiepartner van de VVD in de regering in lopende zaken, liet weten tegen het voorstel te stemmen.

Doordat de PvdA het voorstel om de naturalisatieperiode te verlengen van vijf naar zeven jaar niet langer zal steunen, wankelt het wetsvoorstel. Of het wetsvoorstel uiteindelijk zal worden goedgekeurd lijkt af te hangen van 50PLUS.

“Geen wens van ons”

Vorig jaar werd het wetsvoorstel gestemd in de Nederlandse Tweede Kamer. Toen stemde de PvdA-fractie wel voor het wetsvoorstel. Vandaag wordt erover gedebatteerd in de Eerste Kamer waar er volgende week een definitieve stemming over volgt. De PvdA liet weten het voorstel niet langer te steunen. “Het voorstel was geen wens van ons”, laat de partij weten. Wel was het de wens van de andere regeringspartij in het uittredende kabinet, de VVD. Zij waren zelfs vragende partij om de termijn op te trekken tot tien jaar.

De VVD hoopt nu de Nederlandse partij 50PLUS te overtuigen om mee voor het voorstel te stemmen. Indien niet, zal het voorstel stranden in de Eerste Kamer. 50PLUS liet weten te twijfelen om al dan niet het voorstel te steunen. De partij heeft nog enkele vragen klaar voor Klaas Dijkhoff (VVD), de bevoegde staatssecretaris voor Veiligheid en Justitie. Na antwoorden op deze vragen zal de partij haar standpunt bepalen.

Het ministerie van Veiligheid en Justitie liet alvast weten rekening te houden met het feit dat de PvdA tegen het wetsvoorstel zal stemmen. Op het kabinet blijven ze echter geloven dat een meerderheid kan gevonden worden.