Economie, veiligheid en identiteit, dat worden de drie grote thema’s van de N-VA voor de campagne van de verkiezingen van 2019. Het confederalisme wordt dus opnieuw opgeborgen ‘in de koelkast’ tot minstens na die verkiezingen. Dat blijkt uit een interview met N-VA-voorzitter Bart De Wever in Het Laatste Nieuws.

De N-VA wil het recept voor het huidige beleid verder gebruiken: een centrumrechtse herstelregering zonder de PS én met de N-VA. Iet of wat nieuw is het expliciet opnemen van het identitaire aspect. Wie zijn we, wat zijn onze waarden en normen en hoe staat onze gemeenschap ten opzichte van de (radicale) islam? De partij ziet hierbij een belangrijke rol weggelegd voor de populaire regeringsleden Jan Jambon (Binnenlandminister) en Theo Francken (staatssecretaris voor Asiel en Migratie).

N-VA: “Zien wel na de verkiezingen”, Vlaams Belang: “Tjeverij!”

Partijvoorzitter De Wever vindt een autonoom Vlaanderen nog steeds wenselijk. Echter, De Wever ziet hij het praktisch pad ernaartoe moeilijk begaanbaar. “Al onze economische, veiligheids- en identitaire ambities zien we het best haalbaar en het liefst verwezenlijkt in een zo zelfstandig mogelijk Vlaanderen”, zo stelt De Wever in Het Laatste Nieuws. “Alleen heb je daarvoor een tweederdemeerderheid nodig. Gaat het over autonomie, dan hebben we ons lot niet in eigen handen”.

Al sluit de voorzitter niet uit – zij het vaagweg – dat er op communautair vlak iets gebeurt na de komende verkiezingen. “Pas op de avond van de verkiezingen zullen we weten hoe ver onze communautaire aspiraties kunnen reiken”, aldus De Wever. “Ik ga niet vooraf in de buitenspelval lopen. Dat zou dom zijn.”

De rechtse en Vlaams-nationalistische concurrent Vlaams Belang is het daar alvast niet mee eens en ziet zich gesterkt in haar radicaal-Vlaams discours: “Bart De Wever stelt te willen focussen op economie, veiligheid en identiteit. Alleen is het zo dat er voor géén van deze drie beleidsdomeinen een efficiënt beleid mogelijk is zonder meer bevoegdheden voor Vlaanderen”, zo laat Kamerlid Barbara Pas (Vlaams Belang) optekenen in een persmededeling. “Zijn campagne is dus ‘tsjeverij’ van de bovenste plank”.

Voorzitter van het Vlaams Belang Tom Van Grieken roept dan weer op tot een V-front bestaande uit zijn partij, de onafhankelijke en Kamerleden Hendrik Vuye en Veerle Wouters (ex-N-VA), “maar ook de bedrogen Vlaams-nationalisten bij N-VA”.

“De ambiance in de partij zit goed”

Kritiek of niet, N-VA wordt gesteund door de nieuwste peiling. Deze schat de partij stevig in het zadel als grootste partij naar 2019 toe. “De voorspellende waarde van peilingen is fake”, zegt De Wever aan Het Laatste Nieuws“Maar ik ga daar niet flauw over doen: ik heb liever goede fake dan slechte fake. Er is een psychologisch effect. De ambiance in de partij zit goed”. 

Dat kon De Wever aan de lijve ondervinden tijdens zijn speech voor de partijraad afgelopen zaterdag. Daar verkondigde hij ook dat hij voorzitter wil blijven tot 2019. Hiervoor kreeg hij (opnieuw) de uitzonderlijke toestemming. Immers, normaliter zijn slechts twee voorzitterstermijnen mogelijk en De Wever wil voor een vijfde gaan.

De communautaire verklaringen van De Wever zijn echter in strijd met een aantal eerdere uitingen van de N-VA. In maart zei de partijvoorzitter immers nog dat hij geen regering zou vormen (met óf zonder de PS) als het niet tot een sterk communautair akkoord kwam. Ook de communautaire experts van N-VA, Europarlementslid Sander Loones en Vlaams parlementslid Matthias Diependaele, zeiden in mei dat “er […] geen enkele blokkade of drempel [mag] zijn om in een volgende legislatuur over de invoering van het confederalisme te praten.”

Anderzijds, de nieuwe verklaringen van De Wever zijn in lijn met wat hij eerder communiceerde in het voorjaar. De Wever gaf toen aan in een essay om in Franstalig België de drang naar communautaire verandering op te willen wekken door verder sociaal-economisch te hervormen zoals men nu doet. Hiervoor wou/wil hij gebruik maken van het grotere gewicht van Vlaanderen op het federaal niveau, omdat voor zo’n beleid geen bijzondere meerderheid voor nodig is.

5 REACTIES

  1. Waar is de tijd dat volgens NVA alles (maar letterlijk àlles, tot en met genetische manipulatie van populieren) communautair was. Geen enkel probleem kon ten gronde opgelost worden zonder eerst het communautaire aan te pakken.
    Door ons dat met de paplepel in te lepelen zijn ze groot geworden.
    Jassendraaiers !

  2. Het probleem is de Vlaamse kiezer zelf. Die Vlaamse kiezer geeft de politiek onvoldoende mandaat om tot Vlaamse autonomie te komen. Voor een instant confederalisme heeft De Wever simpelweg teveel tegenstanders. Zijn strategie is de enige die uitweg biedt. Het economische blijft daarbij een gigantisch communautair verschil, en kan inderdaad voor de doorbraak zorgen. Alle andere opties zorgen voor meer verdeeldheid en verzwakking.

  3. Wat de repressie en de epuratie na WO II niet vermochten daar is Bart De Wever in geslaagd : De Vlaamse beweging te verdelen en het Vlaamsnationalisme (bij N-VA) te vervangen door een liberaal neo-belgicistisch project. Had de ommekeer van Bart al begrepen de dag toen hij op thee ging bij David Cameron in Londen. Een dolksteek in de rug van de Schotse nationalisten. Uiteraard vind ik de nieuwe politieke koers, zonder inspraak van de leden via een congres (sic) sneu voor de authentieke Vlaams nationalisten binnen N-VA. De houding van Bart De Wever en N-VA staat ook in schril contrast met de integere houding van Olivier Maingain en Défi die weigeren hun kiezers en de belangen van de Franse Gemeenschap te op te offeren voor dertig zilverlingen (lucratieve postjes) met de bende van CDH en de MR. Benoît Lutgen (CDH) en Bart De Wever (N-VA zijn bij deze het controversiële Belgische koppel van het jaar. Oh ja, vers van de pers, N-VA’ers in bezit van een leeuwenvlag mogen die op het secretariaat van N-VA gratis inruilen voor de Belgische tricolore vlag.