Volgens nieuwe cijfers van het orgaan voor de dreigingsanalyse Ocad verblijven in Syrië en Irak op zijn minst honderd kinderen met minstens één Belgische ouder. Zestig procent van hen is in oorlogsgebied geboren. De Belgische veiligheidsdiensten maken zich zorgen.

Jean-Jacques De Gucht (Open VLD) stelde daarover een parlementaire vraag aan minister van Justitie Koen Geens (CD&V). De Gucht maakt zich zorgen over de kinderen. “Ze worden geïndoctrineerd via het zogenaamde ­sharia-onderwijs, en dat maakt deel uit van een militaire strategie. En ze worden immuun gemaakt voor geweld. De kinderen leren soms al op vijfjarige leeftijd wapens te hanteren. Vanaf negen jaar worden de jongens geselecteerd voor trainingskampen.” 

“Veiligheidsdiensten op de hoogte brengen”

Volgens minister Geens is slechts een op de vijf kinderen ouder dan negen jaar en als kind meegenomen door zijn ouders vanuit België. Men probeert naar eigen zeggen al het mogelijke gedaan om de kinderen van de jihad zo goed mogelijk op te vangen. “Zowel het parket, als de federale politie, als de diensten jeugdbescherming worden op de hoogte gebracht zo gauw we iets weten van de vermoedelijke terugkeer van een minderjarige.”

Verder zouden er slechts drie kinderen die uit eigen beweging als strijder naar het kalifaat trokken. Zij zullen bij hun terugkeer als verdachten worden beschouwd. “De kinderen die samen met hun moeder terugkeren en zelf niet geradicaliseerd zijn, worden gezien als minderjarigen in gevaar”, aldus het kabinet-Geens.

Het Agentschap Jongerenwelzijn zal de dossiers per geval bekijken. In sommige gevallen kan er in samenwerking met de ouders vrijwillige hulpverlening mogelijk zijn. In andere gevallen kan de jeugdrechter de kinderen in een instelling of een pleeggezin plaatsen. Volgens de wet hebben de kinderen recht op de Belgische nationaliteit als een van de ouders die ook bezit. Het is echter moeilijk de afstamming vast te stellen van terugkeerders.

Twintigtal jihadi-kinderen in België

Vooralsnog blijft een massale terugkeer van de strijders en hun kinderen uit. De veiligheidsdiensten blijven wel alert. Verder verblijven momenteel een twintigtal jihadi-kinderen in België. Ook twee kinderen van een half en twee jaar, die bij hun moeder in de gevangenis van Brugge wonen.

De moeder keerde na de geboorte van het jongste kind terug naar België. Volgens de advocaat van de vrouw is zij uit verliefdheid naar het kalifaat vertrokken en is ze intussen gederadicaliseerd. Ze blijft wel aangehouden op verdenking van lidmaatschap van een terroristische organisatie.