Eerder vandaag sprak president Donald Trump (Rep.) de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties toe. Premier Charles Michel (MR) is echter maar een koele minnaar van Trump zijn “oorlogstaal”“Wij denken niet dat oorlogstaal de goede oplossing is”, stelt de premier tegenover Belga.

In zijn eerste toespraak voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties was Trump bikkelhard voor Noord-Korea. “Rocket man is op een zelfmoordmissie voor zichzelf en zijn regime. De Verenigde Staten staan klaar en zijn bereid om in te grijpen, maar hopelijk zal het niet nodig zijn. Dat is waar de Verenigde Naties voor dienen”, was de president duidelijk. Echt verbaasd was Michel niet over Trump zijn taal aan het adres van Noord-Korea. “Trump heeft een ‘Trump’ gedaan”, stelde de premier.

Michel: “Aanpak Trump draagt niet bij tot meer vrede”

De Belgische premier heeft het niet zo begrepen op de dreigende taal van Trump. “Wij denken niet dat die aanpak zal bijdragen aan meer vrede in de wereld”, betoogde Michel. Ook stelde hij dat België de dialoog met Pyongyang wil aangaan.

Michel had verder nog zijn twijfels bij de omschrijving die Trump aan het nucleair akkoord met Iran gaf. Volgens de Amerikaanse president is dit immers “een van de slechtste akkoorden waar de VS ooit aan heeft gewerkt” en een “schandvlek” voor Washington. Ook stelde Trump dat er over het akkoord met Iran nog een hartig woordje zal worden gesproken in de schoot van de VN.

Stap in de goede richting

Michel is echter van mening dat het nucleair akkoord met Iran “een stap in de goede richting” is. In de marge van het VN gebeuren – waar men eigenlijk, informeel, het belangrijkste bespreekt – heeft Michel nog een ontmoeting met de Iraanse president Hassan Rohani.

2 REACTIES