Op zondag heeft Amerikaans president Trump geactualiseerde reisbeperkingen aangekondigd, die in werking treden vanaf 18 oktober. De nieuwe reisrestricties zouden de toegang tot de VS voor burgers uit Noord-Korea en Venezuela belemmeren of vertragen. Voor de reeds opgenomen landen in de huidige reisban blijven de restricties van kracht in het nieuwe reisverbod, dat geen vervaldatum kent. Eerder vorige week kondigde Trump een ander uitvoerend bevel aan, dat alle landen die handel voeren met Noord-Korea oplegt om een boycot in te voeren tegen dat land indien ze hun handelsrelaties met de VS niet op het spel willen zetten. Chinees president Xi Jinping heeft kort daarna de centrale bank van China opgedragen om de sancties van de Verenigde Naties tegen Noord-Korea strikt te implementeren, en ook alle andere Chinese banken moeten deze sancties respecteren.

“Als president moet ik handelen om de veiligheid en de belangen van de Verenigde Staten en haar mensen te beschermen”, lichtte Amerikaans president Trump toe. Hij tweette later: “Amerika veilig maken is mijn eerste prioriteit. We zullen diegenen die we niet veilig kunnen screenen niet in ons land toelaten.” 

Venezuela en Noord-Korea worden toegevoegd aan de bestaande reisban

De aankondiging van het Witte Huis komt op exact 90 dagen nadat Trumps tijdelijke reisverbod voor bezoekers uit zes landen, voornamelijk islamitische landen, in werking is getreden. Noord-Korea en Venezuela waren niet opgenomen in het eerste reisverbod van de regering Trump. De toevoeging van Venezuela en Noord-Korea blijkt een poging te zijn om de kritiek van het eerste inreisverbod, dat door opposanten werd gezien als een ‘moslimban’, te pareren.
De nieuwe reisbeperkingen, die vanaf 18 oktober gelden, zouden ook de toegang van burgers uit Tsjaad, Iran, Libië, Somalië, Syrië en Jemen weigeren. Irakezen hebben niet dezelfde reisbeperkingen, maar zullen “onderworpen worden aan aanvullende controle om te bepalen of ze risico’s vormen voor de Amerikaanse veiligheid”, meldt het Witte Huis.
De opgenomen landen weigeren volgens ambtenaren van het Amerikaans Ministerie van Binnenlandse Veiligheid informatie te delen met de VS, of hebben de nodige veiligheidsmaatregelen aan hun laars gelapt.
Amerikaanse ambtenaren benadrukten dat geldige visa niet zullen worden ingetrokken als gevolg van deze bekendmaking. Het presidentieel bevel staat ook toe, maar garandeert niet, dat er afwijkingen per geval mogelijk zijn.

Venezuela lijkt na financiële sancties opnieuw te worden bestraft vanwege de omstreden verkiezingen in juli dit jaar, waarbij meer dan honderd doden vielen. De Venezolaanse president Nicolas Maduro schreef toen verkiezingen uit om een nieuwe grondwetgevende vergadering te vormen. Maduro’s oppositie en buitenlandse waarnemers beschouwden dit als een poging om de macht van het parlement te omzeilen en de weg voor een dictatuur vrij te maken. De Amerikaanse ambassadrice bij de Verenigde Naties, Nikki Haley, noemde de verkiezingen ‘onwettig’.
De opschorting van immigranten- en niet-immigrantenvisums voor Noord-Korea komt te midden van een escalerende woordenoorlog tussen Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong Un. Vorige week verweet Kim de 45e Amerikaanse president voor een “geestelijk verwarde Amerikaanse ‘dotard’ (‘seniele gek’)”, in reactie op de dreigingen van Trump om het noorden van het Koreaans Schiereiland volledig te vernietigen. Trump zei later dat Kim “uiteraard een gekke man is, die het niet erg vindt om zijn mensen uit te hongeren of te doden” en “getest zal worden zoals nooit tevoren”.

Kim Jong Un’s regime vindt oorlog “onvermijdelijk”

Vorige maand omschreef Noord-Korea het uitgaande reisverbod als een maatregel die de “Amerikaanse woede, gebrek aan oordeel en extreme roekeloosheid” onthulde.

De Noord-Koreaanse minister van Buitenlandse Zaken Ri Yong Ho zei maandag in reactie op de opmerkingen van Donald Trump dat Noord-Korea elk recht heeft om drastische tegenmaatregelen te nemen. “Aangezien de Verenigde Staten de oorlog heeft verklaard aan ons land, hebben we het recht om tegenmaatregelen te nemen, waaronder het recht om Amerikaanse strategische bommenwerpers neer te schieten, zelfs als ze nog niet binnen het luchtruim van ons land zijn. De vraag van wie hier niet zo lang meer zal zijn, wordt dan beantwoord,” aldus de Noord-Koreaanse diplomaat.

Uren voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties hield de Amerikaanse luchtmacht namelijk een machtsvertoon met B-1B Lancer-bommenwerpers, die onder begeleiding van straaljagers in het internationale luchtruim vlogen langs de oostkust van Noord-Korea.

Federaal Hooggerechtshof moet zich buigen over wettigheid van nieuw reisverbod

Op 10 oktober heeft Het Federaal Hooggerechtshof van de VS een sessie gepland om argumenten over de wettigheid van dit vernieuwde inreisverbod te horen. De aanhoudende buitenlandse spanningen zou de beoordeling van het hoogste gerechtshof van de VS, wanneer ze zich moeten buigen over het uitvoerend bevel van Trump, kunnen bemoeilijken. Daarnaast traden er al complicaties op omtrent de wettigheid van het eerste inreisverbod, zoals het gerechtshof in San Francisco dat de huidige reisban als onwettig beschouwde. Uiteindelijk werd die beslissing door het hoogste gerechtshof nietig verklaard, en bleven de reisbeperkingen geldig.
Sinds 1 september heeft de Trump-administratie de Amerikanen verboden om naar Noord-Korea te reizen, nadat een Amerikaanse student naar huis werd gestuurd in een comateuze toestand en later stierf na meer dan een jaar in detentie in Noord-Korea.

VS en Noord-Korea in staat van oorlog

De Verenigde Staten en Noord-Korea hebben geen diplomatieke betrekkingen omdat zij technisch gezien in een staat van oorlog zijn, sinds de Koreaanse oorlog van 1950-53 in een wapenstilstand is beëindigd. Er was geen sprake van een vredesverdrag. Te midden van een vlaag van raketproeven en ontstekingsretoriek is de aandacht van de wereld gericht op het nucleaire programma van Noord-Korea. Toenemende spanningen tussen de Verenigde Staten en Noord-Korea hebben na de zesde en krachtigste kerntest van Pyongyang op 3 september geleid tot het feit dat de Veiligheidsraad van de VN sancties heeft opgelegd.

Geen financiële steun van China meer

Volgens bronnen van persagentschap Reuters zouden de Chinese banken stoppen met het verstrekken van financiële diensten aan nieuwe Noord-Koreaanse klanten en om leningen af ​​te sluiten bij bestaande cliënten, na strengere sancties van de VN tegen Pyongyang. Chinese banken werden onderzocht voor hun rol als leidraad voor fondsen die naar en van China’s geïsoleerde buurland stroomt. Trump bedankte de Chinese president Xi Jinping voor het invoeren van deze maatregel (zie video).