In Myanmar hebben de afgelopen twee weken meer dan 125.000 vluchtelingen de grens overgestoken met Bangladesh. De Rohingya-moslims zijn er op de vlucht voor de boeddhistische regering en het leger waardoor ze al jarenlang onderdrukt worden. Myanmar ontkent en wijst naar de rebellen van de Rohingya.

Myanmar is een land in Zuidoost-Azië dat grenst met Bangladesh, India, China, Thailand en Laos. Het grootste gedeelte van de bevolking is boeddhistisch (89 procent). De Rohingya-moslims zijn met 2,5 procent een minderheid, en worden al jaren gediscrimineerd door de boeddhistische regering. Volgens de Verenigde Naties zijn de Rohingya “het meest onderdrukte volk ter wereld”.

125.000 vluchtelingen in 2 weken

Op 25 augustus vielen militanten van de moslimminderheid Rohingya politieposten en legerbases van de Myanmarese veiligheidstroepen aan. Bij een tegenoffensief van het leger vielen ruim 400 doden. Op de vlucht voor het dodelijke geweld, hebben nu al zeker 125.000 Rohingya-moslims in 2 weken tijd de grens met Bangladesh overgestoken. Dat heeft een woordvoerder van de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR dinsdag gezegd in de Bengaalse hoofdstad Dhaka.

Burgers die de grens met succes hebben overgestoken, getuigen over de schrijnende toestanden waarmee de moslimminderheid te maken krijgt in Myanmar. Ze hebben het onder andere over massale “slachtpartijen” en brandstichting van volledige dorpen door het leger. Bovendien verhindert de Myanmarese regering dat hulporganisaties noodhulp zoals voedsel, water en medicijnen kunnen leveren aan de duizenden gestrande burgers.

Volgens de VN is het “onmogelijk om hulp te verlenen, omwille van de veiligheidssituatie en de beperkingen die de overheid oplegt om ter plaatse te gaan”, zo schrijft de Britse krant. “De VN houden nauw contact met de autoriteiten om te verzekeren dat er zo snel mogelijk opnieuw humanitaire operaties uitgevoerd kunnen worden”, klinkt het nog bij de Verenigde Naties. Al meer dan een week kunnen de VN geen noodhulp meer leveren, waardoor ongeveer 250.000 mensen zonder voedselhulp zitten.”

De overheid ontkent de verhalen van de Rohingya en wijst met een beschuldigende vinger naar de rebellen, die zelf hun huizen zouden afbranden en boeddhisten en hindoes zouden vermoorden. Ondertussen heeft het leger van Myanmar mijnen neergelegd op de grens met Bangladesh. Hiermee wil Myanmar voorkomen dat de gevluchte Rohingya-moslims naar Myanmar zouden kunnen terugkeren.

5 REACTIES

  • Nee, ik zou graag eens een reportage zien over de uitroeiing van andere volkeren en culturen in het Midden-Oosten de laatste 1400 jaar. Daar zal de VRT en de rest van de policore media zich niet aan wagen.

 1. interessante analyse:

  http://www.dw.com/en/no-easy-solution-to-the-rohingya-problem-in-myanmar/a-36597899

  “The problem is that the international media has adopted the views of the network without any additional research. The reports only show the position of the Muslims, but not the position of the Buddhist Rakhine. That’s why non-Muslim groups think the Western media are partisan. In addition, the coverage of events is very simplistic. The Rohingya are portrayed as the stereotype Muslim victims.”

 2. Akkoord met jouw redenering. Zouden we ons hier in het Westen niet beter afvragen met wat we bezig zijn? Een ongecontroleerde instroom van mensen met dezelfde maatschappijvisie? Ik denk dat de VN niet weet waarover ze het heeft. Zelfs hun moslim geloofsgenoten in Bangladesh moeten niet van rohingya weten. Kun je nagaan.

 3. Hier gaan we nog een keer. Vandaag naar BBC, RT, France 24, Al Jazeerah en CCTV gekeken, allemaal staatszenders die door de idiote burgers worden betaald, en met zijn allen zijn ze het over eens dat de Birmezen niet deugen en de brave muslims ginder worden afgeslacht, vernederd en bovenal gediscriminieerd. Zelfs de geprezen vredesprijswinnares Ang San Suki wordt al bijna afgeschilderd als een nazi. (en ander vredesprijswinnaar heeft ons opgezadeld met Lybia en Syria). In het Zuiden van Thailand ga je beter niet op verlof, daar wordt je keel overgesneden. In het Z-Westen van China met de oeigoeren ga je beter niet op verlof, In het Zuid-Oosten van Rusland ga je niet op verlof. In het In het Zuiden van de Philippijnen ga je beter zeker niet op verlof, daar wordt ook je keel overgesneden. Nu Myanmar.
  De taktiek is zo simpel te doorgronden. Eens ze met voldoende zijn wordt een campagne van geweld begonnen (idem Belgie en gans Europa). Sommige overheden reageren (Myanmar, Hongarije,…), en die worden al vlug bestempeld als inhumaan, racist tot nazi toe. Vervolgens komt het probleem op elke staatsgesponsorde tv, en wat doet Bangladesh ? Met hulp van de wereldwijde pers dienen ze vandaag een verzoek in bij de VN om ‘beschermde gebieden’ binnen Myanmar te laten afdwingen, een ‘no fly zone’, ingesteld door de VN waar muslims zich veilig kunnen voelen.
  Dat wil dan wel zeggen dat de anderen kunnen vertrekken zodat islam zijn eigen klein kalifaatje kan stichten binnen Myanmar. Net zoals om het even waar, waar islam een beduidende aanwezigheid heeft (en ja, ook in Europa, die eis komt nog, even geduld, ze zijn nog niet genoeg gevestigd).
  Wereldpolitiek, en zeker die van de VN is zo doorzichtig. Wij Belgen vinden het onze plicht om mee te lopen met in bijzonder Frankrijk. Wie klein is, moet zich laten horen, en wij willen Brussel houden als hoofdstad van de EU. Er zijn plannen om weeral eens een nieuw gebouw op te trekken, geld komt onze kant op. Dus we hebben tegenwoordig een soort arrogantie aangenomen waarbij wij trots zijn als wij een ‘voortrekkersrol’ kunnen spelen in het na-apen van wat in andere hoofdsteden wordt beslist. Wat waren wij blij toen de Fransen ons vroegen Lybia te bombarderen omdat Total een contract in Lybia aan zijn neus zag voorbijgaan tijdens die ‘lente’ waarbij elke dictator werd vervangen door islamfundamentalisten. Lang leve ons voortrekkersfobie.

Comments are closed.