Marokko heeft een 80-tal sub-Saharische migranten gedeporteerd nadat zij betrokken waren bij een vechtpartij met een groep jonge Marokkanen.

De openbaar aanklager van Tangier zegt dat de migranten, waarvan de nationaliteit niet werd bekend gemaakt, gedeporteerd zijn nadat zij gearresteerd werden wegens een vechtpartij met inwoners van Tangier.

Al eerder vechtpartijen

Marokkaanse veiligheidsdiensten kwamen tussenbeide bij een vechtpartij tussen inwoners van de buurt Masnana, in Tangier, en de groep sub-Saharische migranten. Het is niet de eerste keer dat het tot een botsing kwam tussen de buurtbewoners en de migranten. Twee dagen voorheen vond er ook al een vechtpartij tussen de migranten en een Marokkaanse familie plaats.

Volgens officiële statistieken bevinden er zich momenteel 40.000 illegale migranten in Marokko. Velen van hen reizen vanuit Marokko door naar Europa. Veelal proberen zij op Spaans grondgebied te geraken. Het gaat dus om zogenoemde transitmigranten.

Van Marokko naar Spanje

Spanje heeft twee exclaves die het Noord-Afrikaanse Marokko begrenzen: Ceuta nabij de Straat van Gibraltar en meer oostelijk, naar Algerije op, Melilla. Deze steden hebben regelmatig te maken met pogingen van migranten om in te breken door een eind te zwemmen of door over de hekken te klimmen.

Ceuta en Melilla zijn elk jaar een veelbezochte illegale bestemming van duizenden Afrikaanse migranten die trachten asiel aanvragen in Europa. De migranten die deze plaatsen aandoen, zijn grotendeels afkomstig uit Zwart-Afrika.

Het merendeel wordt echter teruggestuurd omdat deze veelal niet in aanmerking komen voor asielverblijf (een rechtmatige asielzoeker moet vrezen voor politieke vervolging). Meestal gaat het dan ook om mensen die op zoek zijn naar een beter leven.