Op 24 september vinden er in Duitsland Bondsdagverkiezingenplaats. De migratieproblematiek is alvast hét thema dat het debat domineert. Het lijkt erop dat bondskanselier Angela Merkel (CDU) zeker mag zijn van een vierde termijn. Toch zorgen de 1,5 miljoen migranten voor steeds meer druk op het Duitse systeem.

De integratie van 1,5 miljoen migranten loopt zeer moeilijk. Merkel benadrukte met haar “Wir schaffen das!” het absorptievermogen van de Duitse arbeidsmarkt. Maar vandaag heeft nog 15% van de migranten werk. Het bedrijfsleven was indertijd ook optimistischer. Dieter Zetsche, topman van Daimler en voorzitter van autobrancheclub Acea, zei: “In het beste geval kunnen ze een basis vormen voor het volgende Duitse economische wonder, net zoals de miljoenen gastarbeiders in de jaren vijftig en zestig aanzienlijk bijdroegen aan de opkomst van de Bondsrepubliek.”

Kosten geschat op 20 tot 50 miljard euro per jaar

Tegenwoordig is het duidelijk dat de economische integratie van de nieuwkomers in Duitsland nog moet beginnen. Zo’n 200.000 migranten hebben intussen legaal werk. Volgens Duits Integratieminister Aydan Özoğuz (SPD) zal maar liefst twee derde van de migranten over vijf jaar nog altijd werkloos zijn. “Velen van hen hebben tien jaar nodig”, aldus Özoğuz. Veel van de migranten zijn immers ongeschoold.

Uit onderzoek van de Frankfurter Allgemeine bleek vorig jaar dat dertig grootse bedrijven van de DAX slechts 54 jobs beschikbaar hadden voor migranten -50 daarvan bij Deutsche Post- terwijl ze samen wereldwijd 3,5 miljoen werknemers hebben. In 2016 telde Duitsland 750.000 asielaanvragen. Vooral de volwassenen zijn moeilijk te integreren. Slechts drie op de tien van hem heeft immers een beroepsopleiding voltooid. Ze zijn dus uiterst slecht voorbereid op de arbeidsmarkt.

Migranten die betere vooruitzichten hebben zijn ook verplicht om een integratie- en taalcursus van 600 uur te volgen. Velen doen dat echter niet. Ook zijn de kosten voor de overheid om de migranten op te vangen niet te overzien. De kosten worden geschat tussen 20 en 50 miljard euro per jaar. Volgens de OESO ging het om 16 miljard in 2015, 0,5% van het Duitse Bruto Binnenlands Product. In 2016 was het 21,7 miljard, voor 2017 werd eenzelfde bedrag berekend door de OESO.

Alleen al voor de scholen en de beroepsopleidingen zijn 25.000 nieuwe leerkrachten nodig. Voorstanders wijzen er wel op dat het geld volgens hen terug zal vloeien in de economie en de groei zal aanjagen.

Alternative für Deutschland

Duitsland heeft recent haar migratiepolitiek enigszins verstrengd. Toch worden meer dan 200.000 afgewezen asielzoekers vooralsnog getolereerd. Door de gezinshereniging verwacht men de komende jaren ook nog eens honderdduizenden nieuwe migranten.

De migratiestroom heeft in Duitse een scherpe discussie over identiteit en cultuur op gang gebracht. Hoewel verwacht wordt dat Merkel vooralsnog aan een nieuwe ambtstermijn kan beginnen bestaat er een grote kans dat de nationaal-conservatieve Alternative für Deutschland (AfD) de sterkst scorende nieuwkomer wordt in de verkiezingen op zondag.

5 REACTIES

  1. Admiraal Donitz vroeg zich na de nederlaag in 1945 af, of het Duitse volk binnen 100 jaar nog zou bestaan. In ieder geval draait de afgang van Germania nu op volle toeren dank zij de asielpolitiek van frau Merkel. Voor de industrie maakt het niets uit of er nu etnische Duitsers of vreemdelingen aan de productiemachine staan. Integendeel zelfs, de input van vreemdelingen blokkeert de stijging van de lonen. Leve de globalisatie ?