Pascale Peraïta, de voormalige OCMW-voorzitster en directrice van Samusocial wil een einde maken aan haar verlof zonder wedde om haar functie van directrice opnieuw op te nemen. Dat stelt de advocaat van Peraïta tegenover De Morgen

In de afgelopen dagen creëerde Peraïta opnieuw opschudding. Zo werd zij vier dagen geleden – samen met voormalig burgemeester Yvan Mayeur– gesignaleerd op een bijeenkomst van de raad van bestuur van Samusocial. Bovendien bleken de vier vertegenwoordigers van de Brusselse regering in de raad van bestuur niet uitgenodigd. Dat het voor Peraïta moeilijk is om Samusocial los te laten, bleek vandaag opnieuw.

Algemene vergadering

“Peraïta was directrice van Samusocial van 2001 tot 2013, maar ging in verlof zonder wedde toen ze OCMW-voorzitter werd en bestuurder van de vzw”, laat Quentin Wauters, de advocaat van Peraïta, aan De Morgen weten.

“De leden van de raad van bestuur hebben hun ontslag ingediend en dus kan er dan een einde komen aan haar verlof zonder wedde. Het is echter wachten op een bijeenkomst van de Algemene Vergadering van Samusocial om het ontslag van die raad van bestuur te bekrachtigen”, stelt haar advocaat.

Of Peraïta effectief opnieuw haar functie van directrice wil opnemen, wou haar advocaat niet aan De Morgen laten weten. Erg waarschijnlijk is dit overigens niet. De nieuwe raad van bestuur dient dan immers iemand als directrice te aanvaarden die een hoofdrol speelt in een schandaal over zitpenningen, een parlementaire onderzoekscommissie en een juridisch onderzoek.

Kassa kassa

Wat echter veel waarschijnlijker is, is dat Peraïta met het oog op een opzegvergoeding haar rechten als werknemer wil vrijwaren. Arnaud Verstraete, Brussels parlementslid voor Groen noemt dit alvast “onvoorstelbaar”. “Mevrouw Peraïta wil geen verantwoording afleggen in de parlementaire commissie, maar wel nog eens langs de kassa passeren. Dat is totaal wereldvreemd. Veel logischer was geweest als ze via haar advocaat had laten weten dat ze zou opstappen als directrice”, aldus de ecologist tegenover De Morgen.

SamuScandale

De onthullingen rond Samusocial hebben reeds zware politieke gevolgen gehad. De hele PS kwam twee maanden geleden in opspraak toen bleek dat de Samusocial in 2016 alleen al 60.000 euro aan zitpenningen uitdeelde aan het bestuur. Dat bestuur was doorspekt met PS-leden waaronder de toenmalige Brusselse burgemeester Yvan Mayeur en OCMW-voorzitter Pascale Peraïta.

Het zou gegaan hebben om 140 euro per zitting per persoon, maar voor de vele vergaderingen bleek geen bewijs voorhanden te zijn. Hierna bleek dan nog eens dat de opgestreken zitgelden van Peraïta en Mayeur hoger zouden zijn dan aangenomen.

De hele affaire leidde tot het ontslag van Mayeur als burgemeester en Pascale Peraïta als OCMW-raad-voorzitster. Dit werd opgevolgd door een heuse regeringscrisis in Brussel en Wallonië alwaar de positie van de PS onhoudbaar werd voor coalitiepartner cdH van Benoît Lutgen.

Sinds het schandaal rond Publifin en Samusocial en de betrokkenheid van de PS daarin is de communistische PTB (PVDA) in de Waalse peilingen als een pijl omhoog geschoten en reeds groter geworden dan de PS.