Vandaag trokken de Koerden in het noorden van Irak naar de stembus om er te stemmen voor onafhankelijkheid. Turkije vreest dat de Koerden in Turkije bij een positieve uitslag ook in Turkije een referendum zullen eisen en dreigt met economische sancties. Meer dan 72% van de stemgerechtigden ging stemmen. Net geen 93% van hen stemde voor onafhankelijkheid.

De Koerden dromen er al lang van hun eigen staat te stichten. Forse weerstand van omliggende landen en de rest van de wereld hebben dat tot nu toe echter altijd voorkomen. Door middel van een officieel referendum wilden de Koerden daar nu verandering in brengen. In het noorden van Irak bevindt de Koerdische Autonome Regio, die in 2005 onafhankelijk verklaard werd. Bij wet is de Regio echter wel nog een deel van Irak.

Irak weigert

Vandaag trok ongeveer 72% van de 8,4 miljoen stemgerechtigden in de autonome Koerdische regio in het noorden van Irak naar de stembus. Net geen 93% van hen stemde voor onafhankelijkheid. Irak weigert echter het referendum te erkennen. De uitslag is ook niet bindend, maar een ‘ja’ wordt wel gezien als een versterking van het mandaat van de Koerdische leider Masoud Barzani om gesprekken over een eigen Koerdische staat nieuw leven in te blazen.

Irak verzet zich tegen het referendum en vroeg het Hooggerechtshof om het uit te stellen omdat niet zeker was dat een referendum wel wettelijk is. Het Hooggerechtshof ging in op de vraag van premier al-Abadi nadat het “verscheidene verzoeken om het referendum te stoppen heeft bekeken”. Het benadrukte dat het referendum moet uitgesteld worden tot er meer duidelijkheid is omtrent de wettelijkheid ervan.

Economische sancties

Turkije, waar ook Koerden vertegenwoordigd zijn, is geen voorstander van het referendum. Turks president Recep Tayyip Erdogan vreest dat een positieve uitslag voor de Koerden er zou kunnen toe leiden dat ook in Turkije de Koerdische gemeenschap binnenkort een referendum voor onafhankelijkheid zullen eisen. Daarom startte Turkije reeds met militaire oefeningen in de buurt van de grens met Irak. Daarnaast werd er ook gedraaid met economische sancties. “Laten we zien waar en via welke kanalen ze hun olie gaan verkopen. Wij beheren de kraan. Als we die sluiten, is het afgelopen”, aldus Erdogan.

Ondanks wereldwijde weerstand tegen het referendum en bedreigingen van buurlanden Turkije en Iran, trokken de Koerden sinds vanochtend toch massaal naar de stembus. “We wachten al honderd jaar op deze dag”, aldus een man die stond aan te schuiven om zijn stem uit te brengen. De uitslag van het referendum is niet bindend, maar zou wel een middel zijn voor de Koerden om Irak onder druk te zetten aan de onderhandelingstafel.