In een persmededeling verspreid door het staatsgeleide persagentschap KCNA heeft Noord-Korea opnieuw uitgehaald naar Amerikaans president Donald Trump (Rep.) en de Verenigde Naties. Hij waarschuwde dat Trump “zal boeten” voor zijn speech die hij gaf over Noord-Korea op de VN-top. “We zullen met de hardste middelen terugslaan.”

Momenteel vinden in New York verschillende vergaderingen plaats van de Verenigde Naties. De top staat voornamelijk in het teken van de hoog oplopende spanningen rond Noord-Korea. President Trump haalde al verschillende keren uit naar het “verdorven regime” van Noord-Korea.

“Mentaal gestoorde oude Amerikaanse gek”

“Het roekeloze streven naar nucleaire wapens en ballistische raketten bedreigt de hele wereld”, volgens de president. Naar eigen zeggen heeft zijn land veel geduld met Noord-Korea maar als ‘rocket man’ de Verenigde Staten zou bedreigen, dan ziet Trump geen andere keuze dan het land totaal te verwoesten. “Rocket man is op een zelfmoordmissie voor zichzelf en zijn regime. De Verenigde Staten staan klaar en zijn bereid om in te grijpen, maar hopelijk zal het niet nodig zijn. Dat is waar de Verenigde Naties voor dienen”, aldus de president.

Trump ondertekende ook een nieuw decreet dat de sancties tegen Noord-Korea verder uitbreidt. Hij riep alle banken op om te stoppen met zaken doen met Noord-Korea. “Buitenlandse banken zullen moeten kiezen: ofwel doen ze zaken met Amerika, ofwel met Noord-Korea”, zei hij. Ook bedrijven die zaken doen met Noord-Korea zullen niet meer welkom zijn in de VS. Bij de aankondiging zei Trump dat de sancties “de inkomstenbronnen moet afnsijden die de Noord-Koreanen helpen om de dodelijkste wapens te ontwikkelingen”.

Noord-Korea haalde vervolgend fors uit naar de Amerikaanse president en waarschuwde voor de VS dat ze “een hoge prijs” zullen betalen voor de “oorlogsverklaring” van hun president. Kim Jong-un noemde Trump bovendien “ongeschikt voor het hoogste ambt van zijn land, een schurk en gangster die graag met vuur speelt, eerder dan een politicus” en dreigde met tegenmaatregelen. “Ik zal de mentaal gestoorde oude Amerikaanse gek met vuur temmen.”

VN-sancties

De VN heeft afgelopen weken en maanden verschillende sancties doorgevoerdtegen Noord-Korea na haar agressieve oorlogstaal, raketlanceringen en het testen van een heuse waterstofbom begin deze maand. De laatste reeks sancties, die maandag werden gestemd door de Veiligheidsraad, houden een aantal handelsrestricties in. Onder meer wordt de textielexport uit het land geviseerd en geldt nu een verbod voor buitenlandse bedrijven op ‘joint ventures’ met Noord-Koreaanse firma’s.

De sancties zouden aanvankelijk zelfs een volledig embargo inhouden op olie-export van China naar Noord-Korea, maar werden werden verzacht om de steun te winnen van veto-houders China en Rusland. Die naties stellen zich traditioneel minder hard op tegen Noord-Korea dan de VS.

2 REACTIES