Oud-minister en voormalig partijvoorzitter Joëlle Milquet (cdH) stopt nu ook met de lokale politiek. Ze kondigt op haar blog aan dat er zich niet meer kandidaat zal stellen voor de lokale verkiezingen van 2018. Vorig jaar verliet ze ook al de regionale politiek nadat ze in beschuldiging werd gesteld voor kiesfraude. In 2014 zei ze na 20 jaar de nationale politiek vaarwel.

Milquet – voorlopig nog gemeenteraadslid in Brussel – stopt binnenkort ook met de lokale politiek. Naar eigen zeggen voelt ze haar sowieso minder op haar gemak op het gemeentelijk vlak en was ze daarom ook nooit kandidaat-burgemeester. Dit omdat ze zich altijd “heeft geconcentreerd op […] het federale niveau en/of meer en meer het Europese niveau”, zo klinkt het. Een uitspraak met een ietwat vreemde timing, gezien ze begin 2014 al stopte met de nationale politiek.

Regionale exit in 2016

In april 2016 stapte Milquet op uit de Franse Gemeenschapsregering. Hiervoor was ze minister van Onderwijs, Kinderen en cultuur. De reden voor het ontslag van de cdH-politica was haar in-beschuldiging-stelling rond belangenvermenging en kiesfraude. Milquet zou namelijk tijdens de verkiezingscampagne van 2014 kabinetsmedewerkers hebben ingezet voor haar kiescampagne, iets wat strikt verboden is. “Ik ben een vrouw die haar verantwoordelijkheid neemt”, zei Milquet toen over haar ontslag.

Die fraudezaak zou zijn wortels al hebben eind 2013. In dat jaar was Milquet nog federaal minister voor Binnenlandse Zaken onder de regering van toenmalige premier Elio Di Rupo (PS). De cdH’ster zou tijdens die regeerperiode een hele reeks (8) aan kabinetsmedewerkers hebben aangeworven om electorale redenen. Deze ‘cabinetards’ – veelal van vreemde origine – moesten evenementen vinden of organiseren en contacten leggen met de allochtone gemeenschappen in Anderlecht, Sint-Joost en Molenbeek. Dit om zoveel mogelijk stemmen te ronselen. Echter, kabinetsmedewerkers horen politiek-administratieve taken te verrichtten en geen kiescampagne’s mee uitvoeren.

De zaak zou Milquet achtervolgen tot wanneer ze ontslag nam als regionale minister in 2016 en in feite tot vandaag.

“Niet meer thuis”

Over die rechtszaak rept ze echter met geen woord in haar mededeling. Milquet stelt ietwat vaagweg dat zich niet thuis voelt in de huidige politiek die ze omschrijft als bestaande uit “agressiviteit, simplistische partijdige standpunten, reductie van het politieke debat, afwezigheid van elementaire beleefdheid, ongeziene verdeeldheid tussen Franstaligen, intimidatie in de media, poujadisme en bashing”.

Echter, het ligt voor de hand dat de huidige politieke crisis in Franstalig België – gestart in juni naar aanleiding van de Samusocial-affaire – meer dan weinig te maken heeft met de exit van Milquet. Het is namelijk zo dat in Brussel DéFI – het vroegere FDF – van Olivier Maingain nodig is voor een machtswissel ten nadele van de geminachte PS. Echter, Maingain heeft het heel duidelijk gemaakt dat hij de schandalen van de PS niet wil inwisselen voor die van Milquet. Door zichzelf te neutraliseren, lijkt Milquet een struikelblok voor haar partij te verwijderen.

Echter, in tegenstelling tot wat cdH-voorzitter Benoît Lutgen wenst, roept Milquet op tot het behoud van het status quo. De voormalige toppolitica vraagt om het verderzetten van de huidige regeringen – dus met cdH en de PS – in Brussel en de Franse Gemeenschap. Immers, de Franstalige partijen kunnen de N-VA “geen mooier geschenk geven dan verdeeld te blijven”, aldus Milquet.

Madame non

Milquet werd bekend/berucht in Vlaanderen in 2007 wanneer ze de pogingen van Yves Leterme (CD&V) torpedeerde om een oranje-blauwe regering zonder de PS te vormen.

Omwille van de druk vanwege Milquet werd de PS aan boord gehaald, waardoor een twee-derde-meerderheid werd gevormd voor een staatshervorming. Daar kwam echter niets van in huis terwijl door de komst van de PS een meer rechtse regering onmogelijk werd.