In de Italiaanse provincie Friuli-Venezia Giulia doen vier burgemeesters een oproep tot hulp. De provincie heeft namelijk te kampen met een toevloed van migranten die uitgeprocedeerd zijn in Noord-Europa en die nu hun geluk willen beproeven in Italië. 

Normaal gezien komt de meerderheid van de migranten Italië binnen in Sicilië, via de Middellandse Zee. Van daar uit zetten de meesten van hen hun reis verder naar Duitsland of Zweden. In de provincie Friuli-Venezia Giulia, aan de grens met Oostenrijk en Slovenië verloopt de migratiestroom echter in de omgekeerde richting.

Bezorgde burgemeesters

De burgemeesters van Goriza, Trieste, Udine en Pordenone hebben nu een gezamenlijke brief geschreven naar de Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken Marco Minniti (PD). In de brief drukken zij hun bezorgdheid uit over het stijgend aantal migranten dat zij te verwerken krijgen.

Het merendeel van de migranten die asiel aanvragen in de regio zijn afkomstig uit andere Europese landen, zoals Duitsland, Oostenrijk, Frankrijk en ook België. Dit jaar zijn er al enkele duizenden van hen in de provincie neergestreken.

Asielrecht in Italië soepeler

Het merendeel van hen is afkomstig uit Afghanistan en Pakistan. De Italiaanse regels voor asiel zijn over het algemeen soepeler dan die in Noord-Europese landen. Zo beschouwt Italië delen van Pakistan en geheel Afghanistan als gebieden waarvoor asiel kan gelden. In veel Noord-Europese landen is asielrecht enkel van toepassing op bepaalde delen van Afghanistan.

Ondertussen is de migratiestroom naar Italië via de Middellandse Zee zo goed als stilgelegd. Een kordaat optreden van de Libische kustwacht met Italiaanse steun zorgt ervoor dat er een effectief pushback-beleid gevoerd kan worden.

1 REACTIE

Comments are closed.