Israël heeft vorige nacht een luchtaanval uitgevoerd nabij Hama in Syrië. Dat meldt het Syrische leger. Volgens het westen was het doelwit een fabriek waar chemische wapens gemaakt worden.

Bij het bombardement kwamen twee soldaten om. Ook was er schade in het dorpje Masyaf. In een mededeling waarschuwt het Syrische leger voor “gevaarlijke gevolgen van deze agressieve actie voor de veiligheid en de stabiliteit van de regio”.

“Chemische wapens”

Het doelwit van de aanval was een afdeling van het Wetenschappelijke Studies en Onderzoekscentrum. Volgens de Verenigde Staten en de Syrische opstandelingen maakt de Syrische regering daar chemische wapens.

Naast het onderzoekscentrum zou er ook een militair kamp in de nabijheid getroffen zijn door de luchtaanval. Volgens de Syrische opstandelingen werden daar raketten opgeslagen. Ook zouden er regelmatig troepen van Iran en Hezbollah in de buurt gezien zijn.

De aanval kwam er een dag nadat de VN stelde dat de Syrische regering verantwoordelijk was voor een gasaanval met sarin in april. De Syrische regering heeft altijd ontkent dat het chemische wapens gebruikt. In 2013 beloofde het nog haar chemisch wapenarsenaal af te staan. Volgens Damascus heeft het dat ook daadwerkelijk gedaan.

Al eerder Israëlische aanvallen in Syrië

De aanval vindt plaats op de tiende verjaardag van ‘Operatie Boomgaard‘. Op 6 september 2007 schakelde een Israëlische luchtaanval een vermoedelijke kernreactor uit in Deir ez-Zor. Dat is dezelfde stad waar het Syrische leger enkele dagen terug een belegering door Islamitische Staat doorbroken heeft.

De Israëlische luchtmacht voerde de afgelopen jaren vaker bombardementen uit op vermoede Hezbollah doelwitten in Syrië. Zo werden er regelmatig wapenkonvooien uitgeschakeld waarvan het Israëlische leger vermoed dat ze bestemd waren voor de sjiitische militie uit Libanon. Ook werden er enkele keren bombardementen uitgevoerd als represaille op Syrische projectielen die in de Golanhoogten terechtkwamen.

Ondertussen houdt Israël grootschalige militaire oefeningen aan de Libanese en Syrische grens. Daarbij zijn maar liefst 10.000 soldaten betrokken. Israël is ervoor bevreesd dat Hezbollah, waarmee het al eens een onverwacht moeilijke strijd uitvocht in 2006, gesterkt uit de Syrische burgeroorlog komt.

3 REACTIES