Op 25 september zou in Irak en de Koerdische Autonome Regio in Irak normaliter een referendum plaatsvinden om volledige onafhankelijkheid af te dwingen voor de Koerden. Het Hooggerechtshof heeft echter beslist dat het referendum uitgesteld moet worden totdat er meer duidelijkheid is omtrent de wettelijkheid van het referendum.

De Koerden dromen er al lang van hun eigen staat te stichten. Forse weerstand van omliggende landen en de rest van de wereld hebben dat tot nu toe echter altijd voorkomen. Door middel van een officieel referendum wilden de Koerden daar nu verandering in brengen. In het noorden van Irak bevindt de Koerdische Autonome Regio, die in 2005 onafhankelijk verklaard werd. Bij wet is de Regio echter wel nog een deel van Irak.

Wettelijk of niet

Irak verzet zich tegen het officiële referendum, dat volgende week normaliter zou plaatsvinden, en vroeg het Hooggerechtshof om het uit te stellen. Premier van Irak, Haider al-Abadi, wil er eerst zeker van zijn of het referendum wel volledig wettelijk is. Het Hooggerechtshof ging in op de vraag van de premier nadat het “verscheidene verzoeken om het referendum te stoppen heeft bekeken”. Het benadrukte dat het referendum moet uitgesteld worden tot er meer duidelijkheid is omtrent de wettelijkheid ervan.

“Het Hooggerechtshof heeft bevolen het georganiseerde referendum van 25 september uit te stellen… totdat het alle verkregen klachten over eventuele onwettigheden heeft onderzocht.” In de Koerdische Autonome Regio is men niet akkoord met de uitspraak. “Het vreedzame en democratische referendum van de Koerdische Autonome Regio is geen inbreuk op het internationaal recht. De mensen van Koerdistan hebben het recht om te beslissen over hun toekomst”, aldus Masoud Barzani, president van de Koerdische Autonome Regio.

Ook buurlanden Iran en Turkije, waar de Koerden vertegenwoordigd zijn, zijn geen voorstander van een referendum dat tot een splitsing zou kunnen leiden. Turkije startte reeds met militaire oefeningen in de buurt van de grens met Irak en premier Binali Yildirim heeft gewaarschuwd dat men eventuele bedreigingen zal beantwoorden. “Zij die dromen volgen in Syrië en Irak en zij die proberen artificiële staten te stichten in die regio, moeten zich ervan bewust zijn dat elke bedreiging voor onze nationale veiligheid, van binnen en buiten onze grenzen, onmiddellijk zal beantwoord worden met een gepaste repliek.”