In een gesprek met Vlaams Belang-Kamerlid Filip Dewinter eerder vandaag, liet generaal-majoor Najim al-Jobori zich kritisch uit over de Belgische luchtmacht. Die zou volgens hem op regelmatige basis goede IS-doelwitten laten schieten ten gevolge van administratie en juridische discussies met advocaten.

Generaal-majoor Najim al-Jobori was één van de Iraakse topcommandanten tijdens de bevrijding van Mosoel van IS eerder dit jaar. Vandaag is hij bevelhebber over het zuidelijk deel van Mosoel. Naar aanleiding van een bezoek aan de stad Mosoel ontving de topmilitair Kamerlid Filip Dewinter. Die is bezig aan een ‘fact finding mission’ van een week in Irak en wordt daarbij ter plaatse gevolgd door SCEPTR.

Juridische rompslomp ten koste van militair succes?

“De juridische rompslomp bij elke Belgische luchtaanval vermindert de militaire effectiviteit”, zo stelt hij. Dit in tegenstelling tot de Amerikaanse houding met betrekking tot luchtaanvallen op IS. De verscherpte Belgische alertheid om burgerslachtoffers te vermijden bij bombardementen dateert van na een bombardement op Mosoel op 17 maart dit jaar. Daarbij kwamen meer dan 200 burgers om het leven. In eerste instantie werd aangenomen dat Belgische F16’s betrokken waren. Na onderzoek bleek dit echter niet het geval.

Eigen systeem van “checks and balances”

Het kabinet van de minister van Defensie, Steven Vandeput (N-VA), reageert zuinig op de Irakese verwijten. “De opdrachten die de Belgische luchtmacht uitvoert, krijgt zij rechtstreeks van de internationale coalitie”, laat Laurence Mortier, de woordvoerder van de minister, weten in een reactie. Ook benadrukt zij dat België een “gans systeem van checks and balances kent. Is er aan deze voorwaarden voldaan, dan gaan onze jongens tot actie over”.

De verwijten van de Irakese bevelhebber hebben vermoedelijk te maken met de rules of engagement van de Belgische luchtmacht. Deze aanvalsregels of inzetregels – gebaseerd op het internationaal oorlogsrecht – zijn vermoedelijk strenger dan de Amerikaanse. Is er mogelijks sprake van een inbreuk op deze regels, dan kan dit voor het parket een reden zijn om een onderzoek te openen.