De illegalen die het Hotel Astrid in het centrum van Brussel kraken, mogen daar tot 1 november blijven. De stad Brussel sloot daarover een akkoord met de eigenaars van het hotel.

Het hotel wordt al sinds 13 september bezet door een groep illegalen. Vorige week maakte de deurwaarder een ontruimingsbevel over aan het collectief, dat zichzelf ‘La Voix des Sans-Papiers’ noemt. Volgens dat bevel moest de groep het gebouw ten laatste op 25 september verlaten, gisteren dus.

Opeising gebouw door stad Brussel

De krakers dienden daartegen echter een beroep in. Toen de politie maandagochtend aan het hotel verscheen waren de illegalen nog altijd aanwezig. De politie besliste echter voorlopig niet in te grijpen. In plaats daarvan werd het overleg tussen de eigenaar van het gebouw, de Stad Brussel en de illegalen nog een kans gegeven. Vandaag volgt normaal een uitspraak over het beroep van de krakers.

Gisterenavond kondigde burgemeester Philippe Close (PS) wel al aan dat de krakers alsnog tot 1 november in het hotel kunnen blijven. Daarvoor ondertekende de burgemeester een opeising van het gebouw door de Stad Brussel. Dit gebeurde in overleg met eigenaar Borealis. Die wil het hotel renoveren, maar is bereid de krakers nog even hun gang te laten gaan. Het hotel wacht immers nog altijd op een vergunning voor de renovatiewerken.

“Een permanente oplossing voor de families is helaas moeilijk, omdat het gaat over mensen die hier zonder papieren verblijven”, zegt Close aan Bruzz “Het is de rol van de burgemeester om het overleg te organiseren tussen de verschillende partijen, en ik ben heel blij dat we tot een tijdelijke oplossing zijn kunnen komen.”