In Borgerhout vond vandaag een zware ontploffing plaats in een garage toen men er aan auto’s aan het werken was. Toen de brandweer en politie ter plaatse kwamen, werden ze bekogeld met eieren. Het is niet de eerste keer dat de hulpdiensten slachtoffer worden van geweld in Borgerhout.

In een kleine garage achter in de Somméstraat in Borgerhout vond plots een zware ontploffing plaats terwijl men er aan auto’s aan het sleutelen was. Twee personeelsleden van de garage en een klant raakten daarbij zwaar verbrand. De drie slachtoffers werden zwaargewond afgevoerd naar het ziekenhuis Stuivenberg in Antwerpen.

Eieren

De oorzaak van de ontploffing is nog niet bekend. Alles wijst er wel op dat het om een ongeluk gaat. “Het labo en de branddeskundige kwamen ter plaatse om de oorzaak van de brand te onderzoeken”, aldus parketwoordvoerster Lentle Jespers. Toen de hulpdiensten ter plaatse kwamen, begonnen jongeren hen te bekogelen met eieren.

“Meteen na het incident stroomden heel wat buurtbewoners toe. Toen de hulpdiensten ter plaatse kwamen, ontstond er wat herrie. Jongeren bekogelden politie en brandweer met eieren. De politie probeerde te bemiddelen maar het waren uiteindelijk enkele oudere bewoners uit de buurt die de jongeren kalmeerden”, zegt Wouter Bruyns van de Antwerpse politie.

Zoveelste conflict

De laatste maanden loopt het geweld jegens de politie in Borgerhout de spuigaten uit. Zo werd de politie met eieren bekogeld bij de controle van een verkeersongeval. Ook kreeg een andere politieagent rake klappen van een allochtone 15-jarige op de Sinksenfoor. Twee weken geleden werden dan weer twee agenten van de fietsbrigade aangevallen door een groep van 70 tot 90 allochtone jongeren toen ze een roekeloze chauffeur wilden stoppen. En vorige week werd de politie bekogeld met eieren toen ze een dronken agressieve man wilden inrekenen.

Borgerhout kent al vele jaren onrust, dat net als Molenbeek van een slechte reputatie geniet omwille van haar samenlevingsproblemen, kernen van radicaal islamisme en (zware) criminaliteit. In bepaalde wijken van Borgerhout werden in het verleden al veelvuldig opstootjes uitgevochten tussen allochtone jongeren en politie. Borgerhout wordt sinds de gemeenteraadsverkiezingen van 2012 bestuurd door een coalitie van sp.a, Groen, PVDA en een onafhankelijk gemeenteraadslid (ex-CD&V).