In de nacht van woensdag op donderdag werd het huis van Thierry Baudet (FvD) beklad met roze verf en werd zijn brievenbus besmeurd met uitwerpselen. Racidaal Anarchistisch Feministisch Front eiste de aanval op. Ze protesteren naar eigen zeggen tegen “het verderfelijke gedachtegoed van Baudet”.

De Nederlandse partij Forum voor Democratie (FvD) werd in 2016 omgezet van een denktank naar een politieke partij. Bij de verkiezingen in 2017 haalde de partij van Thierry Baudet 2 zetels met 1,78% van de stemmen. De laatste maanden is de populariteit van de partij fors gestegen. In de laatste peilingen, deze van 10 augustus, behaalde de FvD 7 gepeilde zetels. 13 procent van de gepeilde kiezers overweegt nu om op de partij te stemmen.

Roze verf en uitwerpselen

Die groeiende populariteit is blijkbaar een doorn in het oog van bepaalde Nederlanders. Donderdag werd het huis van Thierry Baudet, oprichter en partijleider van Forum voor Democratie, beklad met roze verf. Op de voordeur van het huis werd met roze verf een anarchistisch teken en een vrouwensymbool geschilderd. Bovendien lieten de daders ook een ‘traktatie’ achter in de brievenbus van Baudet, een pakketje uitwerpselen. Ook Pim Fortuyn, die in 2002 vermoord werd, werd ooit geconfronteerd met uitwerpselen.

De actiegroep Radicaal Anarchistisch Feministisch Front blijkt achter de actie te zitten. Op het linkse forum IndyMedia eisen ze de aanval op. “We hebben met roze verf op zijn deur het teken van ons anarchistisch vrouwenverzet tegen zijn sexisme en racisme achtergelaten en de rest van de verf over zijn trap uitgestort”, schrijven de anarchistische dames. “Daarnaast hebben we een traktatie achtergelaten in zijn brievenbus.” Ze waarschuwen in hun boodschap voor het “groeiende gevaar” van de partij van Forum voor Democratie, “een nieuwe fascistische beweging”.

Links-radicaal activiste Anne Fleur Dekker, voormalig lid van Groenlinks, keurde de actie goed. “Ik sta achter deze vrouwen en hun strijd tegen seksisme. Deze manier van actievoeren is niet gelukkig, omdat je er mensen mee afschrikt”, aldus Dekker tegen De Telegraaf. Politieke collega’s van Baudet hebben echter geen goed woord over voor de actie. Onder andere Geert Wilders (PVV), Harry van der Molen (CDA) en Malik Azmani (VVD) bekritiseerden de actievoerders.

4 REACTIES