De Europese Commissie zal geen financiële bijdrage leveren aan de Hongaarse grensbewaking. Dat meldt Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie. Enkele dagen geleden had Hongarije een tegemoetkoming gevraagd van 400 miljoen euro van de Europese Commissie.

In 2015 bouwde Hongarije op eigen initiatief een hek langs de grens met Kroatië en Servië nadat Hongarije overspoeld werd met meer dan een miljoen vluchtelingen. Later werden deze vluchtelingen echter wel opgenomen door Duitsland. Kostprijs van de bouw: 800 miljoen euro.

Solidariteit

Hongarije vroeg de Europese Commissie een financiële tegemoetkoming van 400 miljoen euro. “Hongarije beschermt alle burgers van Europa tegen de toevloed van illegale migranten”, aldus Lazar, stafchef van premier Orbán. Volgens hem is het tijd dat de Europese Unie Hongarije helpt, net zoals Italië, Griekenland en Bulgarije door de Unie werden geholpen. Indien dit niet gebeurt, hanteert de EU volgens Lazar een dubbele standaard. “Als we praten over Europese solidariteit, dan moet het ook gaan over grensbewaking en dan is solidariteit ook hier van toepassing.”

Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie heeft dinsdagavond gecommuniceerd dat er geen financiële steun zal uitgekeerd worden aan Hongarije voor de bouw van het hek. “Solidariteit moet van twee kanten komen. Er zijn momenten wanneer lidstaten hulp mogen verwachten, en er zijn momenten dat ze moeten klaarstaan om bij te dragen”, aldus Juncker. “En solidariteit is niet à-la-carte dat kan gekozen worden voor grenzenbeleid en kan geweigerd worden bij het naleven van beslissingen omtrent herverdeling waarmee iedereen akkoord ging.”

Hiermee doelt Juncker op het feit dat Hongarije de gedwongen vluchtelingenopname, opgelegd door de Europese Commissie, blijft weigeren. Ook na meerdere juridische dreigementen van de Commissie, hield het Oost-Europese land voet bij stuk. Vandaag boekte de Commissie echter een belangrijke overwinning in deze zaak. Het Hof van Justitie oordeelde dat Hongarije toch moet toegeven aan de verplichte opname van vluchtelingen, 1.294 om precies te zijn. Als ze dat niet doen, staat hen boetes te wachten.

1 REACTIE

Comments are closed.