Spanje gaat 12 miljoen euro investeren om het grenshek in Ceuta te verstevigen. Dat heeft de Spaanse minister van Binnenlandse Zaken Juan Ignacio Zoido (PP) aangekondigd. 

De minister moest afgelopen dinsdag aan de commissie Binnenlandse Zaken uitleg geven over de bestorming van Ceuta door meer dan 200 migranten in augustus.

Warmtebeeldcamera’s

De minister maakte van de gelegenheid gebruik om aan te kondigen dat de Spaanse staat zo’n 12 miljoen euro zal investeren om de Spaans-Marokkaanse grens te versterken. “8.956 hebben geprobeerd de grens over te steken, in vergelijking met 613 het jaar daarvoor. […] Dit grenshek doet zijn werk niet meer”, aldus Zoido.

Daarom heeft de Spaanse regering beslist om het grenshek te opwaarderen. Het camerasysteem wordt onder meer uitgebreid met warmtebeeldcamera’s. Ook zal de politie van Ceuta uitgerust worden met politiehelicopters om de grens beter in de gaten te kunnen houden.

Dit jaar hebben meer dan 15.000 personen de grens tussen Marokko en Spanje, over zee of over land, illegaal overgestoken. In 2016 waren er dat 10.800.

Ceuta en Melilla

Spanje heeft twee exclaves die het Noord-Afrikaanse Marokko begrenzen: Ceuta nabij de Straat van Gibraltar en meer oostelijk, naar Algerije op, Melilla. Deze steden hebben regelmatig te maken met pogingen van migranten om in te breken door een eind te zwemmen of door over de hekken te klimmen.

Ceuta en Melilla zijn elk jaar een veelbezochte illegale bestemming van duizenden Afrikaanse migranten die trachten asiel aanvragen in Europa. De migranten die deze plaatsen aandoen, zijn grotendeels afkomstig uit Zwart-Afrika. Het merendeel wordt echter teruggestuurd omdat deze veelal niet in aanmerking komen voor asielverblijf (een rechtmatige asielzoeker moet vrezen voor politieke vervolging). Meestal gaat het dan ook om mensen die op zoek zijn naar een beter leven.

De Marokkaanse staat is niet tevreden over het bestaan van de exclaves. Deze zijn een overblijfsel van het het tijdperk van de late Reconquista, waarbij Spaanse en Portugese vorsten in de vijftiende eeuw, na jarenlang gedomineerd te zijn geweest door de moslimrijken, de rollen omdraaiden en territorium op het Afrikaanse continent gingen inpalmen.