Komende zondag vindt in Rotterdam een bijeenkomst plaats voor Turkse Rotterdammers, georganiseerd door Ahmed Aboutaleb, de burgemeester van Rotterdam. Nu is al duidelijk dat de sfeer gespannen zal zijn. Slechts enkele genodigden hebben bevestigd te zullen komen, anderen blijven weg uit angst of uit onvrede met het beleid van de burgemeester.

In de lente van 2016 ontstond er heel wat onrust in de Nederlandse stad. De mislukte coup in Turkije zorgde ook in Rotterdam voor heel wat spanningen. Een jaar later werd een Turkse minister de toegang tot het Turkse consulaat in Rotterdam ontzegd. Hij kwam er praten over het Turkse referendum dat als doel had de grondwet radicaal te wijzigen.

Spanningen

Net na de mislukte coup in 2016 ondernam Aboutaleb in het geheim een poging om de rust binnen de Turkse gemeenschap in Rotterdam te herstellen. Dat overleg eindigde in mineur. Zondag wordt een nieuwe bijeenkomst gepland. Maar ook deze legt opnieuw de spanningen bloot. Genodigden blijven weg uit angst of uit afkeer tegenover de burgemeester.

Een anonieme man getuigt dat hij niet aanwezig zal zijn net omdat alle Turkse Rotterdammers werden uitgenodigd. De man in kwestie is sympathisant van de Gülenbeweging, waarvoor hij eerder werd bedreigd. De angst van de man is toegenomen nadat vorige week een restauranthouder, die ook sympathie had voor de Gülenbeweging, werd vermoord.

Aboutaleb

Angst is niet de enige reden waarom vele Turkse Rotterdammers zullen wegblijven van de verzoeningspoging. Ook burgemeester Aboutaleb, die de bijeenkomst organiseert, is voor een deel van hen een reden om niet te komen.

Een deel van de Turkse Rotterdammers is nog niet vergeten dat Aboutaleb de toegang weigerde aan een Turkse minister. De Nederlandse regering wilde er niet van weten dat een Turkse minister hier stemmen kwam ronselen voor het Turkse referendum.