Vanmorgen uitte Amnesty International kritiek op België. Ons land zou slechts een klein deel van het aantal beloofde asielzoekers opvangen. Op zijn blog noemt staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) de kritiek “intellectueel oneerlijk”.

“Met 976 asielzoekers die sinds 2015 zijn hervestigd, is België nog ver verwijderd van 3.812 mensen die in Griekenland en Italië zijn aangekomen en die België zou opvangen. Proportioneel zit België zelfs onder het Europese gemiddelde, terwijl Malta, Finland en Ierland de lidstaten zijn die het akkoord het meest respecteren”, zo luidt het persbericht van Amnesty International.

Amnesty: “België ontvlucht verantwoordelijkheden”

Directrice van het Europees bureau van Amnesty International, Iverna Mcgowan: “Twee jaar na het akkoord over het programma, lijkt het erop dat het merendeel van de lidstaten van de EU de vluchtelingen en asielzoekers in de steek hebben gelaten, door hun verantwoordelijkheden te ontvluchten en duizenden mensen aan hun lot over te laten in Italië en Griekenland. 

“De landen van de Europese Unie moeten een stap vooruit zetten en de beloften nakomen die ze hebben gemaakt, of het risico lopen dat ze voor het Europees Hof worden gedaagd en mogelijk ernstige straffen riskeren”, aldus McGowan.

“Intellectueel oneerlijk”

Op zijn blog noemt Theo Francken die kritiek nu “intellectueel oneerlijk”. Volgens hem legt het relocatiebesluit de EU-lidstaten een verplichting op om een aantal asielzoekers, afkomstig uit landen met een hoge erkenningsgraad als vluchteling over te nemen van Italië en Griekenland. Hij wijst er op dat die hoge erkenningsgraad de facto enkel van toepassing is op Syrië en Eritrea.

“Dit besluit kwam er in volle asielcrisis. Het geschatte aantal werd toen op 160.000 asielzoekers vastgelegd. Door de EU-Turkijedeal en het sluiten van de Balkanroute begin 2016 stopte plots de massale instroom van Syriërs waardoor het instroomaantal van 160.000 nooit gehaald werd. Griekenland heeft momenteel zelfs bijna niemand meer om te reloceren”, aldus Francken.

Volgens de staatssecretaris volgt de Europese commissie dezelfde redenering. Volgens hem krijgt ons land in haar opvolgingsrapporten geen slechte punten. Francken: “Griekenland en Italië zijn tevreden met onze inspanningen”