Vlaams Belang is opnieuw op bezoek in het Midden-Oosten. Ditmaal is Kamerlid Filip Dewinter uitgenodigd door de Irakese overheid. Dit nadat Bagdad het laatste bezoek van Dewinter aan de Syrische leider Bashar al-Assad had opgemerkt. Met Dewinter reizen ook Kamerlid Jan Penris, Vlaams parlementslid Anke Van dermeersch en oud-parlementslid Frank Creyelman mee. Voor het eerst zal ook de recent van IS bevrijde Irakese stad Mosoel bezocht worden door een Belgische politieke delegatie sinds de stad werd veroverd door IS in 2014.

De Vlaams Belang-delegatie verblijft tot en met zaterdag in Irak en gedurende die tijd zal er verslag uitgebracht worden door SCEPTR-hoofdredacteur Jonas Naeyaert, die de parlementaire delegatie vergezelt. Naast een onderhoud met verschillende vertegenwoordigers van het parlement en een gemeenschappelijke persconferentie staan ook de steden Basra en het pas bevrijde Mosoel op de planning.

Dewinter opnieuw op studiereis in het Midden-Oosten

Het is intussen de vierde keer dat het Vlaams Belang de afgelopen tijd conflictgebieden in het Midden-Oosten opzoekt. Tot driemaal toe ging Filip Dewinter op bezoek in Syrië, waar hij ook tweemaal de controversiële Assad ontmoette, voor wie Dewinter naar eigen zeggen wel “sympathie” koestert.

Het laatste bezoek aan Assad – vergezeld door de VRT – is niet zonder enige heisa verlopen. Critici beweerden dat de openbare omroep zich op sleeptouw liet nemen door Dewinter en bovendien een tandeloos interview afnam van Assad. Als gevolg van de controverse werden de andere VRT-reportages geschrapt. Dewinters bezoek aan Assad daarvoor kwam dan weer in opspraak omdat het plaats vond zonder toestemming van VB-voorzitter Tom Van Grieken. Hierdoor stak een korte maar krachtige interne crisis de kop op in Vlaams Belang.

Dit keer liggen de zaken evenwel anders. Niet alleen is Irak een officiële bondgenoot van België (in tegenstelling tot Assad), maar ook voorzitter Van Grieken is goed op de hoogte van de trip.

De gezamenlijke persconferentie.
Foto: SCEPTR. De gezamenlijke persconferentie.

Gevluchte Irakezen laten terugkeren

Dewinter wil naar eigen zeggen Irak bezoeken om zowel symbolische als historische redenen: de islamisten van IS zijn nagenoeg verslagen in het Midden-Oosten en de islamkritische aard van het Vlaams Belang.

Echter zijn er ook concrete beleidsaspecten aan het bezoek. Dewinter en zijn reisgenoten willen controleren hoe de Irakese overheid inspanningen levert om gevluchte Irakezen in Europa terug te halen. “Als onze overheid effectief de vluchtelingencrisis wil aanpakken, kan dat niet alleen met inspanningen op het thuisfront, maar moet dat ook met maatregelen en hulp ter plekke, in dit geval in Irak”, aldus Dewinter. “Met wat de Belgische overheid vandaag doet, gaan we er niet komen.”

Bovendien maakt het rechtse Kamerlid zich ook zorgen over migratiebewegingen in de andere richting, namelijk terugkerende ‘Belgische’ jihadisten die in staat zijn om, na jaren militaire ervaring, bloedige aanslagen bij ons te plegen. “Wat die oorlogsmisdadigers betreft, geloof ik niet in heropvoeding of rehabilitatie. Zij moeten hard gestraft worden en wat mij betreft met zelfs met de doodstraf”, aldus Dewinter op de gemeenschappelijke persconferentie met Irakees parlementslid en lid van de commissie Buitenlandse Zaken Dhiaa Al-Asadi.

Maar ook de interne politiek-religieuze dynamiek in Irak baart Dewinter zorgen. De laatste jaren duiken immers rapporten op over sjiitische milities, geallieerd aan Bagdad, die niet alleen wreedheden begaan onder de soennitische bevolking, maar ook de gebieden onder hun controle besturen op een net zo fundamentalistische manier als IS. “Het gevaar bestaat erin dat we de soennitische extremisten vervangen door sjiitische extremisten. Dat kan niet de bedoeling zijn”, zo verklaart Dewinter. Een bijzonder aandachtspunt van Dewinter zal hierbij de positie van religieuze minderheden worden, in het bijzonder de vervolgde christenen in Irak.

Eerder bezochten ook de N-VA-regeringsleden Jan Jambon (Binnenlandse Zaken), Steven Vandeput (Defensie) en Theo Francken (Asiel en Migratie) Irak in het kader van de vluchtelingenproblematiek.

De reis in en door Irak is dagelijks te volgen met uitgebreid beeld- en videomateriaal op sceptr.net en op twitter via @jonas_naeyaert.

1 REACTIE