Gisteren vond in de Nederlandse gemeente Enschede een bijeenkomst plaats van Fortress Europe. Dat is een extreemrechtse samenwerkingsorganisatie waartoe onder andere Pediga Nederland hoort. Op hetzelfde moment hielden ook extreemlinkse antifascisten een bijeenkomst in de Nederlandse gemeente. Zij hielden een tegendemonstratie. Tweeëndertig mensen werden opgepakt

De extreemlinkse betogers probeerden de bijeenkomst van Fortress Europe te verstoren. Van de tweeëndertig opgepakte personen bleef één persoon aangehouden. Op een aantal momenten moest de politie tussenbeide komen om de twee groepen uit elkaar te houden.

Veiligheidszone

De politie van Enschede had een veiligheidszone opgesteld om alles zonder veel incidenten te laten verlopen. Dat betekende onder meer dat de politie preventief mocht fouilleren en dat het dragen van gezichtsbedekkende bekleding verboden was. Daarnaast mocht de politie ook cameracontroles uitvoeren.

Een spreker bleef aangehouden en wacht verder onderzoek af. Andere arrestaties kwamen er door het dragen van gezichtsbedekkende bekleding, verboden wapenbezit, verstoring van de openbare orde en het niet identificeerbaar kunnen maken.

Pediga: “Antifa’s provoceerden ons”

Volgens Pediga Nederland, die ook op de bijeenkomst van Fortress Europe aanwezig was, werden zij geprovoceerd door extreemlinkse antifascisten. “We hopen dat iedereen heeft kunnen zien wie hier de agressor was. Dat waren wij niet”, aldus Edwin Wagensveld, de Nederlandse Pediga-voorman.

Wat vaststaat is dat verschillende extreemlinkse antifascisten de route van de Fortress Europe-demonstratie probeerden te blokkeren door op de weg te gaan zitten. Wagensveld riep verder op om de politieke ongehoorzaamheid in Nederland aan te kaarten op Prinsjesdag door met fluitjes op straat te komen en pamfletten uit te delen.