In het Londense metrostation Parsons Green zijn minstens 22 gewonden gevallen als gevolg van een explosie. Voorlopig is het metrostation gesloten. Inmiddels gaat de politie uit van een terreurdaad. Er zijn gelukkig geen doden geteld.

Gedurende de ochtendspits vanmorgen deed er zich in het Londense metrostation Parsons Green een explosie voor. Een getuigen zag “mensen met kleine verwondingen, brandwonden in het gezicht, armen en benen”. Anderen hoorden dan weer een luide knal of zagen een grote vuurbal. Na nader onderzoek blijkt het om een geïmproviseerd explosief te gaan.

Terreuraanval

De hulpdiensten spraken aanvankelijk nog over een “incident” op de metro. “Onze eerste prioriteit is het aantal en de ernst van de verwondingen in te schatten”, liet de politie weten. Intussen behandelt men het “incident” als een terreurdaad. De MI5, de binnenlandse inlichtingendienst, ondersteunt nu ook het onderzoek.

Intussen is er sprake van 22 gewonden, maar – gelukkig – geen doden. De Londense burgemeester Sadiq Khan (Labour) heeft aangekondigd dat de politie in versterkte capaciteit aanwezig zal zijn in de hoofdstad.

“Grote vuurbal”

Getuigen spraken tegenover de lokale media over een luide knal, gevolgd door een grote vuurbal. Verschillende mensen hebben brandwonden in het gezicht hebben opgelopen. Op Twitter doet een foto van een witte emmer in een plastic zak die in brand staat de ronde. De echtheid hiervan werd nog niet bevestigd.

Premier Theresa May (Conservatives) uitte reeds haar morele steun aan de Britse hulpdiensten via Facebook: “Mijn gedachten zijn bij zij die gewond zijn geraakt in Parsons Green en de nooddiensten die moedig reageren op deze terreuraanval”, aldus de eerste minister van het VK.

Inhoud niet beschikbaar.
Accepteer cookies door op Accepteren in de banner te klikken

In het verleden heeft Londens burgemeester Khan nog gezegd dat terrorisme “nu eenmaal deel uitmaakt van het leven in een grote stad”. Dit in een reactie op een bomaanslag in New York, waar de Amerikaanse president Donald Trump (Rep.) vandaan komt.

Ook had Khan eerder in het jaar al laten weten dat hij de mening van Trump over de islam dom vond en dat die de wereld onveiliger maakte. De harde aanpak tegen terreur zou immers moslims kunnen vervreemden van het Westen. De burgemeester van Londen stelde toen dat zijn stad bewees hoe fout Trump en diens mening was.