De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft uitgehaald naar de Verenigde Staten naar aanleiding van de strafzaken die lopen jegens zijn beveiligingsagenten. Enkele maanden geleden kwamen zij in opspraak nadat er verschillende gewonden vielen bij rellen voor de Turkse ambassade in de VS.

Op 16 mei 2017 ontstonden er protesten voor de Turkse ambassade in de Verenigde Staten tijdens het bezoek van president Erdogan. Verschillende mensen raakten hierbij gewond nadat Turkse eenheden en veiligheidsdiensten de protesten op een gewelddadige manier de kop in drukten.

“Schandalig”

De Amerikaanse autoriteiten kondigden vervolgens aan klacht in te dienen tegen de beveiligingsagenten van Erdogan voor hun gewelddadige optreden. In totaal werden er uiteindelijk 19 Turkse mannen aangeklaagd voor de rellen, waaronder 15 beveiligingsagenten van Erdogan. De aanklager was van mening dat de lijfwachten en aanhangers van Erdogan de “vreedzame Koerdische demonstranten” zomaar aanvielen. De celstraffen kunnen oplopen tot 15 jaar.

President Erdogan heeft een andere visie op de rellen. Volgens hem deden zijn bewakers enkel en alleen hun werk en moest hij beschermd worden tegen de agressieve aanhangers van de PKK, een anti-Erdogan Koerdische rebellenbeweging. “Dit is een duidelijke en schandalige uiting van hoe justitie te werk gaat in Amerika” aldus Erdogan. Volgende maand vindt een ontmoeting plaats tussen president Trump (Rep.) en president Erdogan. Erdogan kondigde aan dat hij de zaak zeker zou aankaarten tijdens zijn gesprek met de Amerikaanse president.

Erdogan had overigens geen goed woord over voor de aanklager in de zaak. Volgens Erdogan is het “een overblijvertje” van voormalig president Barack Obama. Bovendien zou Fethullah Gülen, de man die volgens Erdogan achter de mislukte staatsgreep zit, nog steeds in de Verenigde Staten verblijven. Turkije vroeg eerder al de uitlevering van Gülen. Erdogan is niet te spreken over het feit dat de Verenigde Staten de uitlevering van Gülen blijven weigeren.