President van Turkije Recep Tayyip Erdogan heeft een negatief reisadvies gegeven voor landgenoten die naar Duitsland zouden willen reizen en heeft de Turkse gemeenschap in Duitsland aangemaand voorzichtig te zijn voor “xenofobie en racisme” in Duitsland. De relatie tussen Turkije en Duitsland is nu al maanden verzuurd.

De bilaterale relatie tussen Turkije en Duitsland zit al maanden in een diep dal. Sinds de mislukte couppoging in Turkije is de relatie tussen beide landen snel bergafwaarts gegaan. Turkije beschuldigt Duitsland ervan asiel te verlenen aan tal van Turken die vervolging vrezen in Turkije voor hun aandeel in de mislukte staatsgreep.

“Xenofobie en racisme”

Vorige week pleitte Duits bondskanselier Angela Merkel (CDU) tijdens het verkiezingsdebat voor een stopzetting van de toetredingsonderhandelingen van de Europese Unie met Turkije. Die uitspraken doen Erdogan naar eigen zeggen denken aan nazisme. “Het gaat om nazisme, het gaat om fascisme”, aldus Erdogan tijdens een toespraak in Ankara. “Ik richt me tot Merkel: als u zelfs de huidige relaties tussen Turkije en de EU niet kan tolereren, wees dan moedig en zeg het.”

Gisteren ging Turkije nog een stap verder. Het gaf negatief reisadvies voor landgenoten die naar Duitsland zouden willen reizen en waarschuwde Turken die in Duitsland verblijven. Erdogan raadde zijn landgenoten aan, in de aanloop van de Duitse verkiezingen, voorzichtig te zijn wegens “racisme, anti-Turkse gevoelens en steun aan terreurgroepen”. Turken moeten op hun hoede zijn voor “xenofobie en racisme” in Duitsland. Duitsland zou immers “onder de invloed van toenemende en extreemrechtse en zelfs racistische retoriek” staan.

De relatie tussen Turkije en Duitsland staat nu al maanden onder hoogspanning. Turkije neemt het Duitsland kwalijk asiel te verlenen aan Turkse coupplegers. Duitsland neemt het Turkije kwalijk verschillende (Duitse) journalisten opgesloten te hebben omdat ze anti-Erdogan zouden zijn. Vorige week adviseerde Erdogan Turken in Duitsland niet op CDU, SPD of Die Grünen te stemmen waarop Sigmar Gabriel (SPD), Duits minister van Buitenlandse Zaken, uithaalde naar Erdogan. Het is een over en weer gepingpong van verwijten en dreigementen waar geen einde aan lijkt te komen.

1 REACTIE

  1. In zekere zin heeft Erdogan gelijk. Erdogan heeft een democratisch mandaat om maatregelen te treffen die wij niet leuk vinden. Tot spijt van wie benijdt. Mensen hebben in Turkije kunnen kiezen voor hun huidige president. Dat die zijn macht probeert te consolideren en uit te breiden zat in de verkiezingscampagne ingebakken. Waar moeien we ons en bij uitbreiding Duitsland mee? Duitsland is een onvriendelijk land voor Erdogan aanhangers en discrimineert dus op basis van politieke overtuiging.