De eerste exitpolls maken duidelijk dat de Duitse kiezer voor een ander beleid kiest. Zo mag de partij van Angela Merkel weliswaar opnieuw de grootste zijn geworden, de rechts-conservatieve Alternative für Deutschland (AfD) zette een uitstekend resultaat neer. De partij steekt immers de extreemlinkse ‘Die Linke’, de liberale FDP en ‘Die Grüne’ voorbij en eindigt op de derde plaats. 

De Duitse regeringspartijen (SDP en CDU) halen ofwel – in het geval van de socialisten – het slechtste resultaat sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog ofwel – in het geval van Merkels partij – hun tweede slechtste score sinds die gebeurtenis. Zo krijgen de christendemocraten slechts 33 procent van de stemmen. Bij de vorige verkiezingen in 2013 waren dit er, met 41,5 procent, een pak meer. Niettemin blijven de christendemocraten de grootste fractie in het Duitse parlement.

Opnieuw een socialistische partij in crisis?

Waar de CDU zich nog kan optrekken aan het feit dat ze de grootste partij blijft, ziet het er voor de SPD van Martin Schulz minder goed uit. Zo verliezen de socialisten – althans volgens de huidige exitpolls – bijna vijf procent ten opzichte van de vorige verkiezingen en moeten ze tevreden zijn met zo’n 20,9 procent. Schulz, de huidige partijleider van de SPD, kondigde dan ook meteen een oppositiekuur aan.

Het enige waar de Duitse sociaaldemocraten zich aan kunnen optrekken is dat zij het in vergelijking met buurlanden Frankrijk en Nederland nog betrekkelijk ‘goed’ doen. Zo gingen de Nederlandse sociaaldemocraten van achtendertig zetels naar amper negen zetels bij de laatste Tweede Kamerverkiezingen. In Frankrijk moest de PS in de eerste ronde van de parlementsverkiezingen dan weer genoegen nemen met maar 9,7 procent van de stemmen.

Opmars van rechts

Twee partijen, namelijk de rechts-conservatieve Afd en de liberale FDP, kunnen wel een goed resultaat neerzetten. Zo maakt de ‘zusterpartij’ van Vlaams Belang met 13,2 procent van de stemmen, haar intrede in het federale parlement. De liberale FDP springt dan weer van 4,8 procent naar 9,9 procent.

Ook ter linkerzijde valt er enige groei te bespeuren, al is deze wel beduidend lager dan deze ter rechterzijde. Zo gaan ‘Die Grüne’, van 8,4 procent in 2013 naar 9,4 procent nu, er met één procent op vooruit. De extreemlinkse ‘Die Linke’ neemt de voorlaatste plaats voor haar rekening met 9 procent van de stemmen. Hiermee scoort de partij 0,4 procent beter dan in 2013.

Wat nu Merkel?

Na deze verkiezingen zal het Duitse parlementaire landschap er radicaal anders uitzien. Zo komen er voor het eerst in de geschiedenis zes verschillende fracties in het parlement. Deze versplintering kan Merkel een hele hoop zorgen opleveren. Een voortzetting van de huidige coalitie met de SDP werd immers al van tafel geveegd door Martin Schulz. Het meest plausibele lijkt dan een zogenaamde ‘Jamaica-coalitie’ te zijn. Een regering samengesteld uit christendemocraten, ecologisten en liberalen.