De Nederlandse migrantenpartij DENK wil dat de Rotterdamse gemeenteraad een extern onderzoek laat uitvoeren naar burgemeester Aboutaleb. Aanleiding is de gespannen sfeer die heerst in de aanloop naar een nieuwe poging die de Turkse gemeenschap enerzijds met zichzelf en anderzijds met burgemeester Aboutaleb moet verzoenen. 

Gisteren werd bekend dat de burgemeester van Rotterdam aanstaande zondag een nieuwe verzoeningspoging plant. De uitnodiging van Aboutaleb legde de gespannen sfeer binnen de Turkse gemeenschap opnieuw bloot. Ook burgemeester Aboutaleb bleek een oorzaak van de gespannen sfeer te zijn.

Onderzoek

Op de uitnodiging komt veel kritiek vanuit de Turkse gemeenschap in Nederland. Seleck Öztürk, Tweede Kamerlid voor de partij Denk begrijpt die gevoelens. “Wat de burgemeester van Rotterdam zegt en wat hij doet is de laatste tijd vaak in strijd geweest met onze democratische waarden”, vindt Öztürk.

DENK stelt Aboutaleb ook verantwoordelijk voor het naar eigen zeggen “buitensporig politiegeweld” tegen Turkse demonstranten tijdens de rellen nadat een Turkse minister de toegang tot het Turkse consulaat in Rotterdam werd geweigerd.

Excuses

De Turkse gemeenschap verwacht eerst excuses van de burgemeester, denkt DENK. Het feit dat Aboutaleb de verzoeningspoging plant met de gemeenteraadsverkiezingen in het vooruitzicht, is volgens de partij niet geheel toevallig.

Gezien de omvangrijke Turkse gemeenschap in Rotterdam is het trouwens niet ondenkbaar dat ook de partij DENK zal opkomen bij de komende gemeenteraadsverkiezingen.