In een interview met De Morgen heeft Rachida Lamrabet, voormalig beleidsmedewerker van Gelijkekansencentrum Unia, uitgehaald naar staatssecretaris voor Gelijke Kansen Zuhal Demir (N-VA). Ze verwijt Demir “heiliger dan de paus” te zijn. Demir reageerde op de verwijten van Lamrabet.

In april 2017 werd Rachida Lamrabet ontslagen als beleidsmedewerker van Unia. Lamrabet kwam in opspraak nadat ze in een interview met Knack vertelde dat ze het boerkaverbod een verregaande inbreuk vindt op de vrijheid van vrouwen. Na heel wat kritiek, van onder andere staatssecretaris voor Gelijke Kansen Zuhal Demir, nam Unia afstand van de uitspraken van Lamrabet en werd ze uiteindelijk ook ontslagen.

“Heiliger dan de paus”

In een interview met De Morgen heeft Rachida Lamrabet uitgehaald naar Demir. “Zuhal Demir is een vrouw met een wit masker. Ze is volledig geassimileerd. Alleen daarom wordt ze getolereerd. Dat beseft ze waarschijnlijk niet. Of net wel, en doet ze extra haar best om heiliger dan de paus te zijn. Ik vind haar een tragische figuur”, aldus Lamrabet.

Chorki Ben Chika, theatermaker, valt Lamrabet bij. “Zoals Dash: ze wil witter dan wit wassen. Het gaat bij haar niet om identiteit, wel om het recht van de sterkste. Haar boodschap is: als je maar genoeg je best doet, zoals ik, kun je succesvol zijn. Als je maar…”, “assimileert”, vult Lamrabet aan. “Dan verdwijnen de problemen als sneeuw voor de zon. Er is alleen maar racisme en uitsluiting omdat de vreemdeling niet genoeg zijn best doet om te assimileren. Wat een onzin.”

https://twitter.com/SanderCarollo/status/906853969745596417

Demir reageerde ad rem op de verwijten in een opiniestuk. “Wat me echt stoort, is het verwijt dat ik een “wit masker” draag en “als Dash ben”, klinkt het. “Dat is niet enkel een verwijt dat mij moet treffen. Het is een verwijt aan iedereen die andere keuzes maakt dan degene die hen voorgeschreven zijn door hun huidskleur, afkomst of overgeërfd geloof”, aldus Demir. “Mevrouw Lamrabet vindt het boerkaverbod een verregaande inbreuk op de vrijheid van vrouwen”, zo vervolgt Demir. “Ik vind de boerka een verregaande inbreuk op de vrijheid van de vrouw.”

“Er is een woord voor mensen die geloven dat die onderdelen van je identiteit, bepalen wie je bent. Het is een woord dat ik -in tegenstelling tot mevrouw Lamrabet- alvast niet licht gebruik en misbruik: racisme. Ja, dat is het etiket dat ze zelf met zoveel wellust op “witte mensen” kleeft. Lamrabet is een kampioen in het promoten van de wij-zij tegenstellingen op basis van afkomst. Mensen pikken die hypocrisie niet meer. En waarom zouden ze?”

5 REACTIES

  1. Mevrouw Zuhal Demir heeft het gemaakt in het leven door hard studeren en werken. Een intelligente dame, heeft charisma, een geëmancipeerde vrouw die perfect geëintegreerd is onze samenleving. Daar kan ik mij alleen maar over verheugen. Haar kritikasters reageren hun frustaties af uit jaloezie. Dat moet bij dat zooitje steken, dat een vrij gevochten vrouw zich westers kleed en dat ze symbool staat voor de bevrijding van de verdrukte moslima’s. Kiezen voor de keuze van Zuhal Demir is kiezen voor de vrijheid en gelijke burgerrechten voor de vrouw. Kiezen voor het maatschappijmodel van de ayatollahs en IS fanatici is berusten in de slavernij en de onderwerping aan de dictatuur van de baardmensen.

  2. Assimilatie is geen vies woord. Het geeft de beste kansen op sociale en economische promotie. Je kan er voor kiezen dit niet te doen, maar dan moet je niet klagen dat alles veel moeilijker wordt. Zeker als je een maatschappijvisie of religie aanhangt die elke emancipatie tegenwerkt. Of die een maatschappij enkele eeuwen terug in de tijd katapulteert. Ik neem aan dat dit het laatste is wat we in het Westen willen.

  3. Mevrouw Lamrabet en heer Ben Chika. Respect voor mensen impliceert daarom geen respect voor alle uitingen van hun denken of cultuur. We moeten de evidente waarheid durven te zeggen
    dat een samenleving die vanuit de erkenning van universele mensenrechten geëvolueerd is tot een democratische rechtstaat met gewaarborgde burgerlijke rechten en vrijheden, cultureel superieur is aan samenlevingen die deze evolutie (nog) niet meemaakten. U heeft ongelijk.