Er wordt dan toch een kleinschalige opvang georganiseerd voor minderjarigen, families met kinderen en zwangere vrouwen in het Brusselse Maximiliaanpark. Dat meldt het Laatste Nieuws. Ondertussen zal de politie wel vaker de transitmigranten controleren.

Ondanks de bewering van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) dat hij geen illegale migranten wilde opvangen waren zijn diensten achter de schermen wel degelijk op zoek naar een oplossing voor de migranten in de omgeving van het Maximiliaanpark en het Noordstation in Brussel.

Enkel voor de meest kwetsbaren

Enkel de meest kwetsbare transitmigranten zullen worden toegelaten in de opvang. Nu de nachten kouder worden wil de regering geen humanitaire drama’s riskeren. Het is de bedoeling dat het initiatief kleinschalig gehouden wordt, zodat het niet als een magneet op andere transitmigranten werkt.

“We verwachten ook niet dat veel mensen op dit aanbod zullen ingaan. De meesten weigeren elke vorm van opvang, omdat ze willen doorreizen naar het Verenigd Koninkrijk”, zegt woordvoerster Katrien Jansseune aan het Laatste Nieuws.

Francken wil vooral niet de indruk opwekken dat hij gebogen is onder de druk van de ngo’s of de Brusselse burgemeesters. Zij vroegen immers steeds om zo’n pre-opvang. Het kabinet beklemtoont dat men al lang op zoek was naar een oplossing.

Meer politieacties

Terwijl men een nieuwe opvang organiseert scherpt de politie haar controles in de buurt aan. Gisteren zijn er bij een grootschalige controleactie door de politie rond het station Brussel-Noord nog 23 migranten aangehouden.

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) wil absoluut vermijden dat Brussel het nieuwe Calais wordt. Daarom kondigde hij gisteren nog “intensievere politiecontroles” aan.